Reputatul imunolog american Anthony Fauci spune că se teme că ce este mai rău din pandemie abia acum urmează, după sărbătorile de la sfârșitul anului.
Statele Unite se vor afunda și mai mult în pandemia Covid-19 după sărbătorile de sfârşit de an? În orice caz, acesta este un motiv de îngrijorare pentru dr. Anthony Fauci. Intervievat de CNN, imunologul a spus că împărtășește „îngrijorarea președintelui ales Biden că situaţia se poate agrava în următoarele săptămâni”.
El a spus că se teme de o „creștere care se va adăuga creşterii” deja experimentată de Statele Unite. Superputerea mondială, cea mai afectată țară din lume în ceea ce privește decesele, se confruntă cu o revenire spectaculoasă a epidemiei, cu peste 200.000 de cazuri confirmate în mod regulat și mai mult de 3.000 de decese pe zi, notează publicația franceză Le Point.
Recrudsecența cazurilor ar putea avea loc într-un moment foarte critic
Deja membru al celulei de criză a preşedintelui Donald Trump și numit consilier de către succesorul său, Joe Biden, dr. Fauci a subliniat, duminică, că această recrudescenţă a cazurilor ar putea avea loc într-un „moment foarte critic” și s-ar putea traduce prin „o exacerbare a presiunii” asupra unui sistem spitalicesc care funcționează deja în flux continuu. Directorul medical al Statelor Unite, Jerome Adams, a recunoscut, duminică, că este „foarte îngrijorat” de această potențială creștere după sărbători.
„Chiar dacă ați călătorit […], există încă măsuri pe care le puteţi lua”, a insistat Jerome Adams, recomandând în același timp să nu se facă vizite persoanelor cu risc timp de două săptămâni după călătorie. În săptămâna care a precedat ziua de Crăciun, aproximativ un milion de americani au luat avionul în fiecare zi, potrivit TSA, care este responsabilă de verificările de securitate ale aeroporturilor. Începuturile unei imense campanii de vaccinare au redat speranța americanilor, în ciuda întârzierilor în distribuția vaccinului.
”Facem foarte multe progrese”
Guvernatorul de Michigan, dna Gretchen Whitmer, al cărei stat a primit până acum doar o „fracție” din dozele pe care ar trebui să le primească, a recunoscut totuși duminică la CNN că odată cu scuzele oficialilor din administrația Trump, lucrurile merg „în direcția corectă”. „Facem foarte multe progrese, dar avem nevoie de guvernul federal pentru a-și juca rolul”, a subliniat ea. Duminică, Statele Unite au înregistrat peste 19 milioane de cazuri confirmate de la începutul pandemiei și peste 332.000 de decese.