Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, a vorbit, luni seară, despre ameninţările nucleare ale lui Vladimir Putin. Acesta a explicat că o astfel de ameninţare, venită din partea unei puteri nucleare, trebuie luată în considerare, însă în prezent riscul nuclear nu este cel mai mare. Totuși, acel moment ar putea veni atunci când liderul de la Kremlin ar înţelege că pierde războiul, lucru care ar duce Rusia la necesitatea de a da o serie de lovituri foarte puternice și bombardamente asupra Ucrainei.
Adevărul despre amenințările nucleare ale lui Putin. Un reputat profesor român a făcut anunțul
”Este evident o creştere a agresivităţii discursului politic rusesc, al discursului lui Putin, ameninţarea în sine este întotdeauna o armă în război şi Putin ştie foarte bine lucrul acesta. El ameninţă, încercând prin aceste ameninţări din ce în ce mai insistente să obţină un efect de demobilizare la nivelul opiniei publice occidentale, care să creeze ulterior o presiune asupra liderilor politici occidentali de a nu mai susţine militar Ucraina. Acesta este scopul ameninţărilor din ce în ce mai puternice ale Rusiei”, a spus profesorul universitar Valentin Naumesc potrivit Profit News TV.
Totuși, pe de altă parte, ”într-un război, o astfel de ameninţare, venită din partea unei puteri nucleare, trebuie luată în considerare”, a mai explicat profesorul universitar.
”Suntem într-un moment grav şi periculos al războiului şi niciun om responsabil, fie din palierul politic, militar, strategic nu ar putea ignora o asemenea ameninţare şi nu ar putea exclude cu totul un asemenea risc. Eu aş spune, totuşi, că în acest moment riscul nuclear nu este cel mai mare. Nu aceasta este prima opţiune a Rusiei, pentru că nu ar ajuta-o foarte mult”, a arătat Valentin Naumesc.
Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice
Profesorul a mai vorbit și despre armele nucleare tactice pe care rușii ar putea să folosească în Ucraina, însă el a explicat că acest lucru este improbabil pe motiv că niciun regim nu ar folosi bomba nucleară pe teritoriul propriu.
”S-a vorbit despre o armă nucleare tactică. Eu cred că acest scenariu este cel puţin improbabil, dacă nu imposibil, având în vedere că din punct de vedere oficial, Rusia a anexat cele patru provincii şi niciun regim, nici cele mai scelerate, din categoria celor de la Moscova, de acum, nu ar putea folosi arma nucleară pe propriul terioriu. Deci nu ar putea Putin să îşi bombardeze cu bomba nucleară propria ţară, dacă el consideră că a anexat aceste teritorii”, a mai explicat Valentin Naumescu.
În schimb, marea problemă este în cazul în care Vladimir Putin va înțelege că pierde războiul, iar atunci Rusia ar putea să folosească lovituri mai puternice și bombardamente asupra marilor orașe ucrainele, cum ar fi Kievul.
”Asta nu înseamnă că nu există un risc major ca, atunci când Vladimir Putin ar înţelege că pierde războiul, ca Rusia să procedeze la lovituri foarte puternice, bombardamente asupra Ucrainei, asupra marilor oraşe ucrainene şi mă refer aici la Kiev. Acest scenariu este vehiculat, un bombardament asupra Kievului, cu rachete supersonice, nu cu arme nucleare, dar şi acelea au forţă de distrugere foarte mare, însă nu cred că suntem foarte aproape de un astfel de scenariu. Deocamdată, Rusia este năucită de ceea ce se întâmplă pe frontul de est”, a conchis profesorul Naumescu.