Inceputul lunii decembrie este dead-line-ul pentru inscriere, asa ca va sfatuim sa va grabiti, mai ales daca doriti sa va petreceti noaptea dintre ani in strainatate. Majoritatea reprezentantilor agentiilor afirma ca 10 decembrie este ultima zi cand se mai pot face inscrieri pentru tarile calde. Afirmatia se bazeaza pe motive intemeiate, mai ales ca, in general, agentiile nu mai pot lua vize colective, asa cum se intampla pana acum. Tarile care fac parte din Grupul Schengen au reguli stricte in privinta vizelor, iar doritorul trebuie sa se prezinte neaparat la ambasada pentru interviu. Acest lucru se intampla chiar si in cazul Greciei. In plus, in functie de tara, mai sunt necesare urmatoarele acte: adeverinta de serviciu, copii de pe acte de proprietate, carte de munca (copie si original), extras de cont, asigurare medicala (care costa aproximativ 200.000 lei). Un adevarat dosar, care trebuie pregatit din timp. La inscriere, agentiile percep de obicei un avans de 50%, restul urmand sa fie platit inainte de obtinerea vizei.
Revelioanele exotice sunt un vis pentru multi
In ceea ce priveste preturile, acestea cresc direct proportional cu distanta la care se afla tara respectiva fata de Romania. Ofertele exotice – Tahiti, Caraibe, Hawaii, Seychelles, Miami – depasesc posibilitatile majoritatii buzunarelor, ridicandu-se la peste 2.000 USD/persoana. Exista insa si tari – ca, de exemplu, Grecia, Turcia, Ungaria, Slovacia – unde poti petrece cinci – sase zile cu jumatate din banii pe care ii dai pentru un Revelion la Sinaia sau la Poiana Brasov.
Un Revelion la Atena costa cam 5-6 milioane lei/persoana, in timp ce ofertele autohtone pot atinge si sume astronomice, de 10-11 milioane lei/persoana pentru Predeal, Hotel Orizont***, sau 14-15 milioane lei/ persoana pentru Sinaia, Hotel Mara**** (Holiday Inn). Pretul mediu pentru un Revelion pe Valea Prahovei este de 4-5 milioane lei/persoana, in timp ce pentru statiunile balneoclimaterice (Herculane, Vatra Dornei, Tusnad, Covasna), doritorii vor trebui sa-si usureze buzunarele cu doar 1,5-2 milioane lei/persoana.
Aproximativ aceleasi preturi sunt practicate de ANTREC pentru turismul rural. De exemplu, un sejur de sase nopti in comuna Vama (Bucovina) costa 92 USD, in schimbul carora se ofera: cazare, pensiune completa, spectacol folcloric, taierea porcului, plimbare cu sania trasa de cai, jocuri de iarna si vizitarea Manastirii Voronet.
Oferta este dezavantajoasa doar pentru cei care nu dispun de masina personala. Paradoxal insa, cererile pentru Valea Prahovei au fost mult mai numeroase decat pentru statiuni, in conditiile in care majoritatea ofertelor aveau preturile in dolari. O explicatie ar fi aceea ca agentiile se asteapta ca, pana la sfarsitul anului, leul sa se devalorizeze puternic, iar preturile in dolari reprezinta o masura de protectie. Pe de alta parte, TVA-ul pentru turism a revenit la 22% – fata de 11%, cat a fost asta-vara – iar contributia de 3% la Fondul special pentru dezvoltarea turismului a ramas si ea in vigoare, ceea ce a determinat automat cresterea preturilor cu 11%, cel putin.
Putini romani stiu insa ca traditiile occidentale de Revelion nu prea seamana cu cele autohtone. Masa nu dureaza toata noaptea, ci numai pana la orele 1-2 dimineata, probabil pentru a evita cazurile de indigestie, din ce in ce mai dese la revelioanele romanesti. Pachetele turistice cu destinatii straine pentru acest eveniment nu difera prea mult de cele din timpul anului. Componentele principale raman doua: vizitarea diverselor obiective istorice si program liber pentru cumparaturi.
Cei care apeleaza la agentiile de turism nu trebuie sa scape din vedere doua aspecte: conditiile de rambursare a banilor, in cazul in care li se intampla ceva si nu mai pot onora oferta si contractul care trebuie semnat cu agentia, conform OG nr. 107/1999 privind comercializarea pachetelor turistice.
Contractul prevede posibilitatea ca turistul nemultumit de ceea ce i-a oferit agentia sa poata fi despagubit cu o suma de doua ori mai mare decat cea platita. Teoretic, acest lucru ar trebui sa aiba drept consecinta disparitia agentiilor care una promit si alta ofera concret.

Pe Valea Prahovei domneste dolarul

Citind oferta agentiilor pentru Hotelul Holliday Inn, Sinaia, ai impresia ca te afli in fata unei oferte occidentale: piscina, sauna, jacuzzi, bal mascat, karaoke, seara cu specific latino-american, seara romaneasca, spectacol de lumini si artificii. Gaura lasata in buzunar de aceste facilitati este insa mult mai mare decat in cazul unui Revelion in strainatate, caci pretul variaza intre 985 USD si 1.425 USD.

In Vest, show-ul de Revelion are loc pe strada

Ofertele occidentale pentru Revelion sunt extrem de interesante. Traditionala piata vieneza de Craciun sau insula spaniola Palma de Mallorca, de exemplu, sunt doua locuri unde se poate petrece noaptea de Anul Nou intr-o atmosfera de vis. Insa, modul in care petrec occidentalii este total diferit de cel romanesc. Cina incepe in jurul orelor 22 si se desfasoara intr-o atmosfera foarte sobra. Dupa miezul noptii, oamenii incep sa se retraga. Cei pusi pe distractie se muta in strada. Din acest moment, incepe un show care tine pana in zori. Oamenii canta, danseaza si se imbratiseaza, iar sampania curge pana la ultima picatura. Multi romani care si-au petrecut pentru prima data sarbatorile de iarna in Vest au ramas cu gura cascata, cand au fost poftiti sa inchida usa restaurantului pe din – afara. Motivul: programul s-a incheiat. S-a facut cheta pentru a convinge orchestra si angajatii localului sa mai ramana, insa fara nici un rezultat. Un aspect important de care trebuie tinut cont atunci cand se alege o anumita destinatie consta in studierea cu mare atentie a clauzelor din contractul semnat, cu agentia de turism. De regula, acestea iau ochii turistilor cu diverse programe care, de cele mai multe ori, nu sunt incluse in pretul excursiei. De exemplu, intrarile in obiectivele turistice se platesc la fata locului. Acelasi lucru este valabil si pentru bauturile care depasesc oferta mesei de Revelion. Taxa de viza si asigurarea medicala contribuie si ele la golirea portofelului.

Bautura turceasca este gratis
de Revelion

Petrecerea Revelionului in Grecia este o ocazie de a fi alaturi de zeii antici, la cumpana dintre ani. Totodata, turistii au prilejul sa viziteze Atena, statiunea Leptokaria (aflata la poalele Muntilor Olimp) si renumitele Manastiri de la Meteora. In Turcia, se pot cumpara suveniruri din cel mai vestit bazar din lume, Istanbul. Revelionul este inedit. Orchestrele canta in mai multe limbi, iar bautura autohtona este pe gratis. Se poate comanda orice alt tip de bautura, dar contra cost. Distractia este amplificata de prezenta dansatoarelor. Ca si in Vest, petrecerea de Revelion se incheie pe strada, restaurantele inchizandu-se in jurul orei doua. Nemultumirea multor turisti fata de modul de desfasurare a Revelionului a determinat unele agentii de turism sa convinga partenerii de afara sa prelungeasca petrecerea pana in zori si sa introduca in programul artistic muzica romaneasca. In aceste conditii, oferte de a petrece Revelionul peste hotare intr-un restaurant cu specific romanesc nu au intarziat sa apara. Sarbatorirea Craciunului si a Revelionului la Bethleem sau Ierusalim este o oferta destul de tentanta pentru orice crestin. Turoperatorii vin in intampinarea credinciosilor cu pelerinaje in Tara Sfanta. Practic, este singul loc din lume care atrage foarte multi turisti. In orasul Nazareth, se viziteaza Catedrala Buna Vestire, Biserica Sfantul Iosif – cu fresce care arata atelierul de dulgherie al Sf. Iosif si Biserica Sinagoga, locul unde Isus i-a uimit pe invatatii timpului cu cunostintele sale despre Vechiul Testament. Sejurul continua cu poposirea la Ierusalim, denumit si „Centrul Lumii”, loc plin de istorie si monumente.

Statiunile romanesti se vand ieftin

Pentru a-si atrage clienti, statiunile balneoclimaterice promoveaza preturi mici in comparatie cu Valea Prahovei, dar normale pentru salariile din Romania. r
Cu toate acestea, primele locuri solicitate la agentii au fost pentru zona mai sus amintita. Fata de ofertele externe, unde se ofera numai o cina de Revelion, toate ofertele interne includ si o masa festiva pe 1 ianuarie sau organizarea unui carnaval. Preturile variaza intre 1,5 – 3 milioane lei/persoana, iar conditiile sunt pe masura lor.r