Dincolo de lanurile de porumb de la intrarea in Drajna, se ridica o “platforma” pe care functioneaza tehnologie de ultima ora in prelucrarea lemnului, “importata” de la Ikea. Compania se numeste Gilmet si este detinuta de Mihai Gavrila. Patronul prahovean spune ca se simte foarte aproape de satul sau natal si ca si-a propus sa nu il paraseasca niciodata. De aceea, nu a fost tentat sa paraseasca comuna Drajna ca sa inceapa o afacere.
“Am inceput cu un grajd si cu patru oameni, prin anii ‘90. Eram, pe atunci judecati ca speculanti, ca exploatatori. Prin ‘91, mi-am deschis societatea comerciala. La momentul acela lucram borne de stecher pentru o firma din Titu. Dupa care, prin ‘92-’93, am inceput sa fac ambalaje pentru agricultura, mai pe romaneste ladite de fructe”, spune Mihai Gavrila. A continuat sa lucreze cu lemnul, perseverenta fiindu-i rasplatita cativa ani mai tarziu, cand a “impuscat” un contract cu Franta. “Faceam sertare de lemn pentru o firma din Franta, cu care, de altfel, mai colaboram si acum. Pare un nimic, dar pe atunci era ceva foarte important pentru noi”, spune Gavrila.
Patronul Gilmet a dat, insa, cu adevarat lovitura atunci cand a incheiat primul contract cu Ikea. “Vreme de patru ani am tot facut schimb de informatii cu IKEA, de se saturasera suedezii sa tot auda de mine. Cum plecau ei de aici, ma duceam eu acolo. Va dati seama ce ar fi insemnat pentru mine daca reuseam sa inchei un contract cu Ikea”, spune Gavrila. In cele din urma, i-a suras si norocul. “A venit, intr-o zi, un reprezentant de-al lor, asa intr-o doara, si m-a intrebat daca pot sa fac o rama mica pentru fotografii. Habar n-aveam daca pot sau nu, dar, in disperare de cauza, am spus da. Mi-am spart capul cateva zile si am gasit cum pot sa onorez comanda. Acesta a fost inceputul colaborarii”, explica omul de afaceri. Acum, mai bine de 80% din productie merge catre IKEA. In plus, majoritatea tehnologiei a fost achizitionata in leasing de la trustul suedez. Activele Gilmet depasesc patru milioane de euro.
Mihai Gavrila spune, insa, ca pe viitor isi va regandi strategia, din cauza evolutiei cursului, care i-a produs mari pierderi, incepand cu finele anului trecut si, prin urmare, isi va restrange exportul. Arata ca are mai multe solicitari de parteneriat din Romania, carora ar putea sa le dea curs in perioada imediat urmatoare. Pe platforma “Gilmet” se lucreaza la diversificarea gamei de produse, in asa fel incat orice cerere sa poata fi onorata in cel mai scurt timp.
Patronul prahovean arata ca a facut investitii mari, in asa fel incat “fabrica” sa sa nu afecteze mediul. “Avem un fel de hota in fiecare sectie, care absoarbe rumegusul si il trece prin mai multe filtre, in asa fel incat aerul din sectie este respirabil. Nu este nevoie ca oamenii mei sa poarte masca, pentru ca nu au de ce. In plus, rumegusul este extras si depozitat, in asa fel incat sa nu afecteze mediul”, explica Gavrila.
Cine este si ce a mai facut Mihai Gavrila
• A incercat sa deschida, impreuna cu cativa amici, firme de prelucrare a metalului si a maselor plastice – Fontax si Mogren. “Prietenii se asteptau probabil ca eu sa ma ocup si de cele doua firme. Atunci cand am spus ca eu nu fac decat ceea ce ma priveste pe mine si ca, pentru restul, trebuie sa puna si ei osul la treaba, le-au inchis”, povesteste Gavrila.
• Este primarul comunei Drajna si spune ca isi doreste sa aduca comuna sa la stralucirea de odinioara. “Oamenii, consatenii mei, aproape ca au uitat sa lucreze pamantul. Nu se mai ingrijesc de pamant asa cum am vazut eu ca facea tatal si bunicul meu. si e pacat de Dumnezeu, pentru ca la Drajna se fac si cereale si fructe si sa le vezi asa, in paragina, aproape ca te doare sufletul.