Generalul britanic care se ocupă cu organizarea ceremonialului funerar al Reginei Elisabeta a II-a are origini românești.

Christopher Ghika, general maior și Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE), este descendent al familiei Ghika-Comănești. Tot el a condus Batalionul de gardă în cadrul ceremonialului funerar al Prinţului Philip, Duce de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a.

Strănepotul Marthei Bibescu, în fruntea gărzilor britanice

Christopher Ghika este strănepotul Marthei Bibescu, una din cele mai distinse personalităţi ale aristocraţiei românești din secolul XX.

Anunțul a fost făcut de jurnalista Paula Rusu, pe pagina sa de Facebook. Ea l-a văzut pe principele Ghika într-un interviu la BBC.

„El e principele Ghika, descendent direct al familiei domnitoare din Moldova si Tara Romaneasca, azi General Maior Christofer John Ghika, adjunctul fortei internationale care a luptat impotriva ISIS, senior al British Army.

Nu foloseste titlul niciodata, dar ii e recunoscuta descendenta. A facut de garda la moartea Reginei Mama si a condus anul trecut cortegiul funerar al printului Philip, poza cu sageata.

Declaratia lui despre evenimentele de acum: „asta e ultima mea misiune pentru Regina, dar prima misiune pentru Rege.” Asta e o poveste despre profesie si onoare, acum cateva clipe la BBC.”, a scris jurnalista Paula Rusu pe pagina ei de Facebook.

Cine este Christopher John Ghika?

Generalul maior Christopher John Ghika este fiul lui Ion Ghika, nepotul prințesei Martha Bibescu.

La începutul celui de Al Doilea Război Mondial, prinţul Ion Ghika a părăsit România împreună cu bunica sa.

Părinţii săi, Dimitry Ghika Comăneşti şi Valentina Ghica-Comăneşti, fiica Marthei Bibescu, au rămas în ţară și au stat o perioadă în închisorile comuniste.

Ion Ghika a absolvit Worcester College, Oxford. După terminarea studiilor, a devenit cetăţean britanic şi s-a alăturat Gărzilor Irlandeze, fiind urmat în carieră de fiul său, Christopher John Ghika.

În anul 2010, împreună cu sora sa, Jean Valentine Louise Ghika, Christopher John Ghika a revendicat în instanță Palatul Mogoşoaia. Acesta a fost naționalizat de comuniști în 1949. Atunci, Christopher John Ghika a solicitat să fie puşi în posesia imobilului ori să primească despăgubiri la valoarea lor de piaţă.