Nikon a organizat concursul, în acest an, pe două categorii, cu temele „subiect liber” şi „energie”. La concurs au participat aproximativ 23.000 de fotografi din 153 de ţări şi regiuni, care au înscris peste 60.000 de fotografii, concursul devenind astfel cel mai mare până în prezent în materie de număr de fotografii trimise şi de participanţi.

Alex a spus despre fotografia lui: “Am vrut ca această fotografie să inspire un sentiment de libertate, o ieşire din rutina de zi cu zi. Am văzut tema concursului ca o referire la sentimente de bucurie şi libertate şi acesta este şi mesajul imaginii”, a declarat Alex Axon.

Marele Premiu a fost acordat fotografiei „Lecţie de zbor”, o fotografie care ilustrează un om-pasăre planând pe un cer întunecat la apus. „Acest cadru a fost surprins în Varanasi, India. Energia generată de către cel care a sărit în apă a fost cu adevărat fascinantă. A fost o experienţă unică, senzaţia rămasă în urma acesteia fiind de nedescris în cuvinte, însă cu siguranţă a putut fi exprimată prin intermediul aparatului meu de fotografiat,” a declarat fotograful imaginii, Debarshi Duttagupta.

Pe lângă fotografia care a câştigat Marele Premiu, au mai fost premiate în total alte 53 de fotografii.