'Dacă în momentul de faţă un salariat care munceşte şi plăteşte contribuţiile susţine 1,3 pensionari, în 2032 acest raport se va schimba dramatic urmând ca un singur salariat să susţină de două ori mai mult, ceea ce va pune presiune pe sistemul public de pensii. Vor fi mult mai puţini bani pentru sistemul de pensii de stat', a explicat Raluca Ţintoiu.
Potrivit acesteia, angajatorii ar trebui să facă mai mult pentru promovarea sistemului de pensii facultative în România.
'Cea mai importantă problemă este să ajungem să-i convingem pe români că este important să te gândeşti de la o vârstă tânără la ce se va întâmpla peste 20-30 de ani. Noi facem eforturi, şi ca asociaţie, şi fiecare dintre administratorii de fonduri fac eforturi să îi educe pe participanţii lor, să le crească nivelul de înţelegere, dar cred că este important şi ca angajatorii să facă aceasta pentru angajaţii lor, cred că este important ca această interfaţă a angajatorului să devină mai activă', a mai spus Raluca Ţintoiu.
Şeful APAPR a declarat luna trecută, într-un interviu acordat AGERPRES, că pensia de stat va atinge, în perioada 2030-2032, un nivel de aproximativ 29% din ultimul salariu, rata de înlocuire a salariului prin pensie urmând să înregistreze un salt până la aproximativ 40% în 2032, când va intra la plată Pilonul II. AGERPRES