La inceputul lunii martie au avut loc primele interviuri pentru slujbe pe timpul verii in tabere de vacanta din SUA. Teoretic, selectionarea va continua pana la 1 iunie, dar sansa de a mai gasi de lucru scade pe masura ce data interviului este mai mai aproape de data limita. Sunt preferati studentii, dar orice persoana care a implinit 18 ani are sanse sa obtina o slujba. Trebuie sa fie dispusa sa faca diverse activitati, precum curatenie, soferie, vopsit, spalat sau gatit. Pentru orice activitate, solicitantul completeaza un formular de inscriere. Muncile enumerate sunt numite de americani ca facand parte din atributiile unui „campower”. Pe langa activitatile in administratie, programul mai cuprinde inca doua tipuri de job-uri, si anume „family companions” si „counsellors”. Prima slujba presupune ingrijirea copiilor in cadrul unei familii (baby-sitter) si cere cunoasterea limbii engleze la perfectie. Spalatul vaselor, pentru care nu se cere cunoasterea limbii engleze, sau ingrijirea unui copil mic nu are nevoie de prea multa prezentare.
Activitatea de counsellors – consilier educational – este cea mai atractiva, dar, in acelasi timp, si cea mai dificila. In primul rand, trebuie cunoscuta limba engleza foarte bine. La fel de importanta este placerea de a lucra cu copiii a persoanei care opteaza pentru aceasta slujba. Pe langa primele doua calitati, solicitantul trebuie sa stie o multime de lucruri: jocuri, poezii, desen, diverse sporturi (baschet, volei, inot) etc.
Candidatul nu scapa
de cheltuieli
Interviul poate fi sustinut pana la 1 mai a.c., pentru toate cele trei tipuri de slujbe fiind necesara achitarea in prealabil a unei taxe de 66 dolari. Daca este depasit termenul, inca te mai poti prezenta, dar sansele scad, iar taxa creste la 80 dolari. Banii vor fi returnati in cazul in care Camp America nu gaseste un contract in timp util. Cei care trec de interviu trebuie sa fie apti sa plece imediat ce sunt solicitati. In momentul in care un director de tabara din America considera ca a gasit CV-ul corespunzator cererii lui, Camp America va trimite solicitantului formularele pentru viza. De asemenea, se vor transmite biletele de avion si informatii despre ziua si ora la care acesta va decola de la Londra. Odata acceptat, mai trebuie platita o garantie (de 110 dolari), asigurarea medicala (160 dolari), o taxa de aeroport (17 dolari) si taxa de viza (50 dolari). Cheltuielile cu transportul pana in capitala Angliei sunt suportate de solicitant. Pentru fiecare saptamana ramasa peste durata prevazuta in contract se vor castiga aproximativ 150 dolari, in functie de tabara si de activitatea desfasurata. Pe langa salariul primit de la Camp America, nu trebuie neglijati banii primiti cu titlu de bacsis, stiindu-se ca la americani acest gest este o lege nescrisa. Chiar daca sumele primite nu sunt mari, parintii copiilor sunt siguri astfel ca odraslele lor vor fi pe maini bune.
Pentru ca anul trecut nu exista in Romania o persoana care sa se ocupe de interviuri, Inda David a fost nevoita sa mearga in Ungaria spre a-si anunta candidatura pentru o slujba oferita de Camp America. „Am avut noroc. Vorbeam limba engleza mai bine decat cel care mi-a luat interviul”, sustine ea. Pana la Londra a mers cu autocarul, pentru ca era mai ieftin. In tabara in care a lucrat au mai fost angajati patru consilieri educationali: o olandeza, un german, un englez si un scotian. In tabara mai munceau si studenti americani. Fiecare consilier avea in grija o grupa de copii.
Acestia se schimbau la o saptamana sau doua, in functie de varsta. Copiii veneau in tabara duminica la pranz si plecau sambata dimineata. „In perioada in care aveam in grija o grupa trebuia sa organizam diverse activitati. Unele dintre acestea erau impuse. Zilnic, trebuia sa tin lectii de inot. Marti era ziua in care se organizau diverse jocuri si intreceri de echipa (volei, baschet, canotaj) intre grupe. Pentru fiecare joi trebuia sa pregatesc o sceneta sau sa-i invat pe copii poezii pentru spectacolul ce urma. In fiecare vineri se facea un foc de tabara. Pe langa aceste activitati, se organizau drumetii, in care trebuia sa-i invatam sa supravietuiasca in natura. Astfel, gateam sau dormeam sub cerul liber. In Camp America, nu exista timp liber. Tot timpul stateam cu grupa. Singura zi libera era sambata, cand ma odihneam cu gandul la grupa pe care urma sa o preiau a doua zi”, povesteste Inda David.
Daca nu esti indeajuns de pregatit, bucuria vacantei de vara poate fi umbrita. „Aveam o colega din Olanda care nu stapanea bine limba engleza. In fiecare seara plangea din cauza problemelor pe care le intampina in activitatile pe care le desfasura cu grupa sa. Copiii se amuzau la fiecare greseala a ei”, mentioneaza Inda.
Dupa perioada petrecuta in tabara, Inda a stat pe gratis in mansarda unei biserici din New York. Astfel, a avut prilejul sa vada o multime de locuri. De asemenea, la intoarcere, a stat o zi intreaga in Londra, dupa care a traversat Europa cu autocarul, vizitand mai multe capitale.     

Castiguri pe sezon
Counsellors: de la 260 dolari la 410 dolari, in functie de experienta
Campower: 460 dolari
Family Companions: 630 dolari
Intervievatori pentru Romania:
Inda David
Bucuresti
Tel.: 01 314 79 31
Maria Magureanu
Galati
Tel.: 036 41 97 67
Cristian Pescarasu
Rm. Valcea
Tel.: 050 73 81 91
Dragos Pribeagu
Bucuresti
Tel.: 01 746 35 21

Aurelian Buliga