Néchin este un sat de două mii de suflete, aflat în sud-vestul Belgiei, cu aer curat, multe vaci, multe câmpuri de cartofi şi un număr surprinzător de milionari, aproape toţi francezi. Ei reprezintă, de fapt, 27% din locuitorii acestui sat pierdut din Valonia. Sunt ei atraşi de zona rurală? Posibil, scrie cotidianul. Cuceriţi de fostele ferme transformate în vile de lux? Cu siguranţă, confirmă Il Giornale. Dar mai ales sunt atraşi ca un magnet de amestecul de palate ale unor celebrităţi şi bogătaşi din Franţa.
Néchin se află la 1,6 km de graniţa cu Franţa – patru minute de mers cu maşina, la doar 15 km de Lille, capitala regiunii franceze Nord-Pas-de-Calais -, dar se află în Belgia, unde nu există niciun impozit pe avere şi nici taxarea câştigurilor, iar taxele de succesiune sunt mult mai avantajoase decât în Franţa.

Toate acestea sunt motive suficiente pentru a locui prin aceste părţi fără a-ţi lua în mod necesar cetăţenia, pentru a fi supuşi fiscului belgian.

Un paradis fiscal – de peste 20 de ani – pentru mulţi milionari francezi, printre care mai mulţi membri ai familiei Mulliez, care deţine lanţul de supermarketuri Auchan şi lanţul de magazine sportive Decathlon, precum şi cântăreţul Johnny Hallyday, care însă a plecat cu câţiva ani în urmă, din cauza încetinelii în a obţine cetăţenia belgiană.

Această oază pare şi mai fericită astăzi pentru bogătaşii din Franţa având în vedere taxa care va fi introdusă în câteva luni, impozitul de 75% pe câştigurile care depăşesc un milion de euro. Acelaşi care l-a alertat şi pe Bernard Arnault, cel mai bogat om din Franţa, patronul colosului de lux LVMH, care după ce a încercat să ia cetăţenia belgiană a suscitat polemici imense şi a inspirat o copertă ireverenţioasă a ziarului Libération, care-i cerea să plece.

Se întâmplă astfel că, în orăşelul vecin Estaimpuis, între un meniu cu ”foie gras” şi altul cu homar şi anghinare, în renumitul restaurant ”Ferme du Château”, a fost reperat şi Gérard Depardieu, starul internaţional considerat de Forbes printre cei mai puternici şi bogaţi din lume. Să fie oare o excursie peste graniţă pentru ”Obelix”? Da, dar cu o intenţie clară, dezvăluită, primul, de jurnalistul de la ziarul belgian ”Le Soir”, Frédéric Delepierre, un rezident al Néchin, potrivit căruia contractul de cumpărare ar fi fost deja semnat.

Întrebat direct de postul de radio Europe-1, un Depardieu total deranjat de întrebare nu a dezminţit informaţia, dar a ajuns să înfurie mulţi francezi. Începând cu locuitorii vecini din Roubaix, o localitate franceză aflată la nord-est de Lille (şi la mai puţin de zece km de Néchin) unde jumătate dintre ei trăiesc sub pragul sărăciei. Primarul oraşului i-a lansat un apel direct actorului: ‘Vino aici, avem o identitate majoră şi o imagine frumoasă şi rebelă’.

În spatele acestor cuvinte se ascunde multă furie, ‘Cred că francezii sunt dezamăgiţi de Depardieu’, spune un purtător de cuvânt al primarului, Bertrand Moreau. ‘Francezii s-au aşteptat la ceva mai mult militantism de la el. Suntem în plină criză şi fiecare trebuie să facă un efort, în special cei care-şi permit să facă acest lucru. El poate, dar în schimb pleacă’, a adăugat el.

Depardieu fuge de stânga lui Hollande, el care în timpul campaniei electorale l-a sprijinit pe învinsul Nicolas Sarkozy, urcând chiar pe scena mega-mitingului de la Villepinte, susţinându-l pe ‘noul prieten’ şi apărându-l de acuzaţiile ‘nedrepte’ ale adversarilor săi prin celebra afirmaţie: ‘Nu aud decât vorbindu-se de rău o persoană care a făcut numai bine’.

Între timp, la Néchin se sărbătoreşte: ‘Priviţi în jur – spune o locuitoare reporterilor care aleargă pe urmele actorului – Zona e moartă. Aici nu este nimic. Sperăm ca măcar el să fie unul de-ai noştri, care să creeze unele activităţi şi să aducă puţină bună dispoziţie”.

Şi alţi locuitori sunt mulţumiţi. ”C’est bien, c’est bien qu’ils viennent chez nous”. ”Ne face plăcere că vin aici. Înseamnă că se simt bine”, spun ei.
Sursa: Agerpres