Un general NATO a avertizat că prea multă birocrație împiedică mișcările trupelor în Europa. Acest lucru ar putea cauza întârzieri majore în eventualitatea unui conflict cu Rusia.
„Suntem fără timp. Ceea ce nu facem în timp de pace, nu va fi gata în caz de criză sau de război”, a declarat pentru Reuters șeful comandamentului logistic al NATO JSEC, generalul-locotenent Alexander Sollfrank.
Birocrația, principala problemă a Europei
Comandamentul Comun de Sprijin și Activare (JSEC) al NATO din orașul Ulm, din sudul Germaniei, a început să funcționeze în 2021. Este menit să coordoneze mișcarea rapidă a trupelor și tancurilor de-a lungul continentului, dar și pregătirile logistice, precum depozitarea munițiilor pe platforma alianței.
Însă sarcina de a desfășura rapid forțe până la dimensiunea unei divizii cu aproximativ 20.000 de soldați, precum și de a avea la loc muniție, combustibil, piese de schimb și provizii, a devenit mai dificilă de la Războiul Rece.
Trupele NATO și Pactul de la Varșovia s-au confruntat în trecut în principal în Germania. De atunci, Alianța s-a extins cu aproximativ 1.000 de kilometri (600 de mile) spre est, înmulțind lungimea flancului estic al NATO la aproximativ 4.000 de kilometri.
NATO propune înființarea unui „Schengen militar”
Rusia, gata de un nou război?! Potrivit lui Sollfrank, alianța trebuie să fie rapidă în a muta trupele de la bazele lor în locul potrivit de pe flancul estic. Întinderea spațiului sau faptul că nu toate forțele sunt orientate spre înainte sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă acum NATO în Europa.
„Avem un surplus de reglementări, dar singurul lucru pe care nu avem este timp. (…) Războiul Rusiei împotriva Ucrainei s-a dovedit a fi un război de uzură – iar un război de uzură este o bătălie a logisticii”, a avertizat, la rândul său, amiralul Rob Bauer, șeful comitetului militar al NATO.
Generalul propune, așadar, crearea unui „Schengen militar”. Acesta ar fi o zonă de liberă trecere militară asemănătoare cu zona politică Schengen, care permite libera circulație în cea mai mare parte a UE.
Rusia amenință că va reacționa
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat că Moscova va reacţiona dacă propunerea unui „Schengen militar” devine realitate.
„Alianţa a considerat întotdeauna ţara noastră un aşa-numit inamic teoretic. Acum consideră deschis că ţara noastră este un adversar evident.
Aceasta nu este altceva decât o alimentare a tensiunilor în Europa, care are consecinţe”, a declarat el presei.
Potrivit lui Peskov, discuţiile despre construcţia unui „Schengen militar” dovedesc încă o dată că Europa nu doreşte să audă preocupările legitime ale Moscovei şi este gata să îşi dezvolte propria securitate pe seama Rusiei.