Nicolae Cinteză, șeful Supravegherii din BNR, a făcut declarații despre cum s-a ajuns la limitarea îndatorării: Existau bănci care mergeau pe un grad de îndatorare de 70%, ceea ce era de neacceptat.
”Acum vreo doi ani și jumătate noi cei de la Supraveghere ne adresam Direcției de Stabilitate rugându-i să re-analizeze gradul de îndatorare. De fapt, Direcția de Reglementare nu avea un grad de îndatorare propriu-zis pe care să îl țintească, acesta fiind înscris doar în normele interne ale băncilor. Neavând așadar o limită maximă, era dificil să-i impui unei bănci o anumită limită”, a explicat Nicolae Cinteză, șeful Supravegherii din BNR, la o conferință organizată de Piața Financiară. ”Până acum ceva vreme, BNR trebuia doar să aprobe normele de creditare ale băncilor comerciale”, a adăugat Cinteză.
După câteva experiențe cu procurorii și cu o parte a presei care acuza BNR că ar fi permis băncilor anumite excese, Consiliul de Administrație al BNR a luat decizia ca normele interne să nu mai fie supuse evaluării BNR, instituția centrală urmând să fie doar notificată. ”Acum doi ani jumate am cerut așadar această analiză Direcției de Stabilitate. Ne-am întâlnit cu ei după vreo lună de zile și am ajuns la concluzia că gradul de îndatorare la nivelul sistemului bancar este destul de mare și că practica băncilor poate genera anumite riscuri. Existau bănci care mergeau pe un grad de îndatorare destul de mare- 70%, ceea ce era de neacceptat”, mai spune Cinteză, citat de HotNews.ro.