Vineri dimineaţa, lira a ajuns la un nou record de scădere, fiind cotată la 6.21 faţă de dolar şi 7.1 faţă de euro, situaţie ce a survenit după ce delegaţia turcă a revenit joi de la Washington, joi, fără soluţii evidente la criza în desfăşurare.

BCE este îngrijorată că debitorii din Turcia, afectaţi de deprecierea semnificativă a lirei, ar putea să nu-şi mai poată achita creditele în valută, care constituie aproximativ 40% din activele sectorului bancar turcesc.

Deprecierea lirei faţă de dolar a lăsat şi băncile locale expuse din cauza nivelului împrumuturilor în valută din Turcia. Analiştii de la Goldman Sachs susţin că o depreciere până la 7,10 lire/USD „ar putea eroda în mare măsură excesul de capital al băncilor”.

În același timp, preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut turcilor vineri să îşi vândă aurul şi dolarii americani în sprijinul monedei ţării, care a scăzut după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat dublarea taxelor pentru importurile de metale din Turcia, potrivit  Reuters.

Ginerele lui Erdogan, ministrul Finanţelor şi al Trezoreriei, Berat Albayrak, va elabora vineri după-amiază planuri pentru o „economie nouă”, demers menit să-i liniştească pe investitori. Albayrak, care este şi ministru al trezoreriei, a făcut referire în trecut la un complot împotriva Turciei pe unele pieţe bursiere.

Statele Unite au impus sancţiuni în această lună ministrului de interne Suleyman Soylu şi celui de justiţie Abdulhamit Gul cu privire la încarcerarea pastorului Brunson, care este judecat în Turcia pentru spionaj şi acuzaţii legate de terorism.

Albayrak a declarat că sancţiunile vor avea un impact limitat asupra economia Turciei, dar a cerut ca cele două ţări să revină la o diplomaţie constructivă.