El nu a dat alte explicații preferând să amintească sprijinul international de care beneficiază Ucraina. Astfel, șeful statului ucrainean a salutat sprijinul diplomatic şi militar pentru ţara sa, „cel mai important începând din 2014”, în contextul temerilor legate de un potenţial atac armat rus asupra Ucrainei.

Anexarea Crimeei, amintirea care doare

„Sprijinul diplomatic pentru Ucraina este cel mai important şi mai necondiţionat începând din 2014 şi el continuă. Asistenţa militară şi tehnică pentru Ucraina este cea mai importantă, cea mai preţioasă şi continuă să sosească”, a mai declarat Zelenski.

Totodată, el a menţionat că economia Ucrainei este în curs de stabilizare şi le-a cerut parlamentarilor să rămână uniţi şi să nu propage panica despre ameninţarea unei ofensive militare ruse, o reiterare a cererii adresate și oficialilor occidentali.

Desigur, Zelenski ffăcea referire la revoluţie pro-occidentală din 2014 (celebrul Maidan), în urma căreia, Rusia a anexat peninsula Crimeea. Ulterior, în estul Ucrainei a izbucnit un conflict între forţele armate guvernamentale şi separatiştii susţinuţi de Moscova, conflict soldat cu peste 13.000 de morţi.

Diplomația în acțiune

La Kiev sunt aşteptaţi premierul britanic Boris Johnson şi omologul său polonez Mateusz Morawiecki. Ei vor fi urmaţi, în cursul săptămânii, de şeful guvernului olandez Mark Rutte şi de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Erdogan s-a oferit din nou luna trecută ca mediator între Rusia și Ucraina.

Săptămâna viitoare în Ucraina vor veni și cinci miniştri de externe din ţări europene, printre care Franţa şi Germania.

„O asemenea intensitate de vizite este un factor important de stabilizare a situaţiei”, a subliniat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

El a indicat că Ucraina va lucra „activ” în vederea organizării unui nou summit pentru soluţionarea conflictului din estul ţării, în aşa-numitul „format Normandia”, alături de liderii Rusiei, Franței şi Germaniei.