insa, la mijlocul sezonului, cu cat s-a majorat gradul de ocupare, care in 2003, conform statisticilor oficiale, a fost de 46%. "Cea mai aglomerata, cu siguranta, este Mamaia, unde ai nevoie de o ora ca sa ajungi cu masina dintr-un capat al statiunii la celalalt", spune Dragos Raducan, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turism. "Mamaia, hotel de trei stele - aceasta este prima optiune cu care se confrunta principalii tour-operatori in turismul intern. Pe locurile doi si trei din pun
insa, la mijlocul sezonului, cu cat s-a majorat gradul de ocupare, care in 2003, conform statisticilor oficiale, a fost de 46%. „Cea mai aglomerata, cu siguranta, este Mamaia, unde ai nevoie de o ora ca sa ajungi cu masina dintr-un capat al statiunii la celalalt”, spune Dragos Raducan, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turism. „Mamaia, hotel de trei stele – aceasta este prima optiune cu care se confrunta principalii tour-operatori in turismul intern. Pe locurile doi si trei din punctul de vedere al cererilor se situeaza Saturn si Eforie Nord. Pe ansamblu, din datele pe care le detinem, vanzarile pe litoralul romanesc sunt mai mari cu aproape 40% fata de anul trecut”, confirma Lucia Morariu, presedinta Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Cu alte cuvinte, daca in sezonul trecut 650.000 de turisti romani si-au petrecut vacanta la Marea Neagra, exista mari sanse ca numarul lor sa se ridice la aproape 900.000 in aceasta vara. Majoritatea acestor turisti beneficiaza de bilete prin sindicat si platesc doar 30-40% din costul sejurului. Daca anul trecut numarul turistilor straini pe litoral a fost de numai 68.000, majoritatea nemti, italieni si francezi, hotelierii spera ca in 2004 in jur de 90.000 de straini sa prefere un sejur in Romania in locul unei vacante in Bulgaria sau Croatia.
Oferta mai bogata pe destinatiile externe
Numarul mai mare de zboruri charter si varietatea destinatiilor ii determina pe reprezentantii agentiilor de turism sa fie optimisti si sa afirme ca piata va creste considerabil. Aproximativ 70.000 de romani se vor bucura de o vacanta pe meleaguri straine, fata de 55.000 cati au fost anul trecut. Turcia ramane favorita romanilor de cativa ani incoace, iar in 2004, in ciuda introducerii vizelor, cele mai multe excursii pe zboruri charter au ca destinatie aceasta tara. Explicatia este foarte simpla: serviciile hotelierilor turci sunt greu de egalat, iar raportul calitate-pret este foarte bun, asa ca peste 20.000 de romani vor alege pentru vacanta unul din cluburile din Antalya sau Bodrum. Spania pare sa fie lovitura sezonului, iar agentiile de turism care au mizat pe Costa Brava, Mallorca sau Costa del Sol au avioanele pline. Ce se intampla cu Grecia? Caderea acestei destinatii are mai multe explicatii. Pe de-o parte, Olimpiada a adus la cresteri explozive de preturi, grecii fiind convinsi ca, in conditiile in care vor fi asaltati de turisti japonezi si americani, piata romaneasca e mai putin importanta. Pe de alta parte, regiunea Paralia-Halkidiki este deja „uzata”, iar excursii charter exista numai spre Creta, in celelalte insule fiind complicat de ajuns. In plus, vanzarile agentiilor din Ardeal si Banat au fost blocate de introducerea vizelor pentru Serbia, astfel incat circuitele cu autocarele au scazut destul de mult. Un clasament exact al celor mai atractive destinatii externe nu vom putea face insa decat la sfarsitul sezonului.
Incasarile din turism cresc vertiginos
Din estimarile facute de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Turism, Romania va incasa in 2004 peste 750 milioane euro.
Litoralul romanesc, din nou In preferintele turistilor
Cele mai multe cereri sunt pentru hotelurile de trei stele din Mamaia. Pe urmatoarele locuri sunt Saturn si Eforie Nord.