Topul Național al Firmelor, realizat de Camera de Comerț și Indistrie a României, a urmărit timp de 25 de ani evoluția mediului de afaceri. În această perioadă, exporturile au crescut de 15 ori. Volumul de schimburi a crescut, de la aproximativ 8 miliarde de dolari în 1993, la peste 60 de miliarde de dolari în 2017.
De 25 de ani Camera de Comerț și Industrie a României urmărește evoluția economiei românești și premiază cele mai performante companii din țara noastră. Topul Național al Firmelor, singurul clasament abilitat printr-o lege organică să stabilească ierarhia celor mai performante companii, a fost de-a lungul timpului martorul celor mai spectaculoase momente care au determinat traiectoria economiei din țara noastră.
Realitatea economică reflectată de PIB-ul României și creșterea salariului net
Dacă în anul 1994, anul în care CCIR a organizat și susținut prima ediție a Topului Național al Firmelor, PIB-ul României era de aproximativ 22,6 miliarde de dolari, în 2018, PIB-ul României a depășit 187 miliarde euro. În ceea ce privește salariul mediu net, în 2018, acesta ajungea la valoarea de 119 de dolari, în anul 2018 acesta ajunge la aproximativ 667 de dolari, încă departe de media europeană de peste 2000 euro.
Deschiderea granițelor a dus la creșterea economică
Aderarea României la Uniunea Europeană a fost momentul cheie pentru economia românească. Creșterea puternică a investițiilor străine și atragerea fondurilor europene, creșterea exporturilor și zecile de miliarde trimise anual în țară de cetățenii români aflați în celelalte state membre au influențat decisiv dezvoltarea economică în ultimii 11 ani. După șomajul amplu din anii 90 și 2000 care a generat valuri mari de plecări în spațiul UE și în afara acestuia, treptat numărul salariaţilor a crescut semnificativ, ajungându-se la 4,88 de milioane de angajaţi în România. Dacă la începuturile anilor 90 majoritatea angajaților lucrau la stat, în 2017, potrivit Eurostat, bugetarii reprezintă circa 20% din ponderea persoanelor angajate, lucru care ne arată consolidarea economiei private.
Evoluția Topului Național al Firmelor reliefează cel mai bine dezvoltarea sectorului privat în România în ultimii 25 de ani. Dacă la început pe primele 15 locuri se regăseau 759 companii, în clasamentul Topului Național al Firmelor 2018 pe primele 10 poziții ale clasamentului se regăsesc 12.472 companii. În 25 de ani, numărul companiilor premiate de Topul Național al Firmelor a crescut de mai bine de 16 ori.
Este de apreciat faptul că s-au dezvoltat domenii de activitate aproape inexistente acum 25 de ani. În anul 1994, domeniile de activitate analizate pentru a realiza Topul Național al Firmelor se rezumau la agricultură, construcții, servicii, comerț și industrie. În prezent, topul umărește o gamă mai largă de sectoare de activitate, care au apărut ca o consecință firească în progresul economiei României din acest sfert de secol.
În 2018, TNF premiază companii și din domenii precum: silvicultură și pescuit, cercetare, dezvoltare și high tech, turism.
Economie se mișcă și fără infrastructură
Transformarea economiei româneşti dintr-o economie de stat centralizată într-o economie de piaţă s-a dovedit a fi un proces lent, complex și, în cele din urmă, benefic. Conform CCIR, în 1994, pentru stabilirea clasamentului s-a utilizat o bază de date de 1000 companii. În 2018, au fost analizate 688.018 de companii, dintre care 189.962 au intrat în competiția pentru primele 10 poziții în clasamentul național.
În acești 25 de ani, economia românească a suferit o serie de modificări care s-au reflectat într-o creștere spectaculoasă. În această perioadă, exporturile au crescut de 15 ori. Volumul de schimburi a crescut, de la aproximativ 8 miliarde de dolari în 1993, la peste 60 de miliarde de dolari în 2017.
”Mormanul de fier vechi” a început să producă
Structura exporturilor din România s-a modificat radical în ultimii 25 de ani – în prezent, principalele specializări la export ale României sunt reprezentate de fabricarea autovehiculelor de transport rutier, fabricarea de mașini și echipamente și fabricarea echipamentelor electrice.
Un aport în repoziționarea României în economía mondială îl are și Camera de Comerț și Industrie a României, internaționalizarea business-ului românesc este una dintre prioritățile strategice, în acest sens fiind organziate frecvent întâlniri bilaterale, Forumuri de Afaceri sau Misiuni Economice.
Companii care au supraviețuit tranziției
Conform datelor CCIR, cinci companii care au luat premiu de excelență în afaceri la prima ediție a TNF, în 1994, se regăsesc și în clasamentul din acest an al Topului Național al Firmelor: Apulum SA, Automobile Dacia SA, Rifil SA, Romexpo SA și Coca-Cola HBC România.
Ce ne putem dori pentru următorii 25 de ani: Legislație mai simplă și mai predictibilă, implicarea redusă a statului în economie, mai multe investiții, absorbția mai mare și eficientă a fondurilor europene, dezvoltarea infrastructurii de transport, deschiderea granițelor pentru specialiști și creiere din toată lumea, mai multe investiții în cercetare și digitalizare – ar putea fi doar câteva direcții strategice de acțiune care pot susține o creștere economică susținută în următorul sfert de secol.