Principalul eveniment l-a reprezentat introducerea la tranzactionare, incepand din data de 3 septembrie, a actiunilor SNP Petrom. In ceea ce priveste dinamica pietei, indicele BET, care monitorizeaza cele mai lichide 10 societati listate la Categoria I, a inregistrat o usoara scadere, iar indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor societatilor listate la BVB, cu exceptia celor 5 SIF-uri, a scazut puternic, cu 9,95%. Indicele BET-FI, care monitorizeaza evolutia celor 5 SIF-uri, a avut o evolutie contrara, inregistrand o crestere cu 4,49%. Cel mai tranzactionat titlu a fost SNP Petrom, tranzactiile cu aceste actiuni reprezentand peste 25% din valoarea totala. Cea mai puternica crestere la Categoria I a fost consemnata de actiunile Antibiotice, care s-au apreciat cu 16,92%, pana la 1.520 lei pe actiune.
In data de 3 septembrie a inceput tranzactionarea la Categoria I a BVB a actiunilor Societatii Nationale a Petrolului Petrom, cea mai mare societate din Romania, din punctul de vedere al capitalului social (39.219,8 miliarde lei) si al cifrei de afaceri (52.400,8 miliarde lei in 2000). In primul semestru al anului curent, SNP Petrom a realizat o cifra de afaceri de 33.040 miliarde lei, in crestere in termeni nominali cu 49,6% comparativ cu nivelul inregistrat in perioada similara a anului precedent. Pentru anul curent, SNP Petrom si-a propus realizarea unei cifre de afaceri de 82.525,4 miliarde lei, comparativ cu 52.400,8 miliarde lei in 2000, si un profit brut de numai 1.650 miliarde lei, comparativ cu 3.049,7 miliarde lei in anul precedent.
Avand in vedere ca toate rafinariile din Romania trebuie sa indeplineasca normele Euro 3, pentru carburantii auto produsi, pana la sfarsitul anului 2004, Petrom are nevoie de investitii masive anul viitor. Finalizarea procesului de retehnologizare a rafinariei Petrobrazi va necesita investitii de 86 milioane de dolari, iar pentru rafinaria Arpechim sunt prevazute investitii de peste 150 milioane dolari.
SNP Petrom se afla in ultima faza a pregatirilor pentru lansarea unei emisiuni de euro-obligatiuni negarantate de stat, in valoare de 150 milioane euro. Compania are un capital social de 39.219,85 miliarde lei, divizat in 39,2 miliarde actiuni cu valoarea nominala de 1.000 lei pe actiune. Structura actionariatului este: Ministerul Industriei si Comertului cu 93,23% si alti actionari persoane fizice si juridice, cu 6,77%.
In vederea privatizarii Petrom, este prevazuta vanzarea a 10% din capitalul social catre Asociatia Salariatilor, precum si cresterea capitalului social cu pana la 35%, prin vanzarea de actiuni pe pietele internationale.
In prima sedinta de tranzactionare actiunile SNP Petrom au inregistrat un pret maxim de 800 de lei pe actiune. In urmatoarele sedinte s-a inregistrat o presiune puternica pe vanzare, ceea ce a determinat scaderea zilnica a cursului actiunilor cu 15%. Pretul de inchidere din data de 6 august a fost de 434 lei pe actiune. Presiunea mare pe vanzare este determinata de existenta a numerosi actionari care au detinut in trecut actiuni la companiile Arpechim, Petrobrazi, Competrol, Peco, Petrotrans si care au fost incluse in Petrom in anul 1997. Aceste actiuni fusesera tranzactionate inainte de fuziune pe piata Rasdaq, iar detinatorii lor au avut din acel moment blocate aceste actiuni.
Investitorii au castigat cu Antibiotice
Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi detine o cota de 4,6% din piata romaneasca a medicamentelor, estimata la 450 milioane de dolari. Antibiotice se situeaza pe pozitia a treia intre producatorii romani si importatorii de medicamente si a realizat in primul semestru al acestui an vanzari in valoare de 450,9 miliarde lei, in crestere in termeni nominali cu 46,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar profitul net al companiei a ajuns la 57,7 miliarde lei, sporind in termeni nominali cu peste 200%.
Antibiotice este inclusa in programul PSAL de privatizare si, potrivit APAPS, cinci companii au depus pana in prezent scrisori de intentie pentru participarea la privatizare: Torente (India), Sanavita (Germania), APPM (Elvetia), Timchem (Romania) si Rekah Pharmaceutical Industries (Israel). In prezent se afla in faza de finalizare procesul de majorare a capitalului social de la 68,8 miliarde lei la 344,1 miliarde lei prin includerea in capitalul social a diferentelor din reevaluarea mijloacelor fixe. Ca urmare a acestei majorari, fiecare actionar va primi gratuit patru actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta la data de 29 iunie. Principalii actionari Antibiotice sunt: APAPS cu 53.02% din capitalul social, Broadhurst Investments Ltd impreuna cu Lindsell Enterprises cu 7,68% si Romanian Investment Company, cu 6,22%.
Actiunile Antibiotice au inregistrat o apreciere puternica, cu 23,58% comparativ cu sfarsitul lunii iulie. Pretul de inchidere din data de 6 septembrie a fost de 1.520 lei pe actiune.
Un sfert din Bursa de Valori a mizat pe Petrom
13 septembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 13 septembrie 2001, 15:00
Principalul eveniment l-a reprezentat introducerea la tranzactionare, incepand din data de 3 septembrie, a actiunilor SNP Petrom. In ceea ce priveste dinamica pietei, indicele BET, care monitorizeaza cele mai lichide 10 societati listate la Categoria I, a inregistrat o usoara scadere, iar indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor societatilor listate la BVB, cu exceptia celor 5 SIF-uri, a scazut puternic, cu 9,95%. Indicele BET-FI, care monitorizeaza evolutia celor 5 SIF-uri, a avut o evol
Etichete: arhiva,
miliard,
petrom,
social
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook