60% din cele aproximativ 200.000 de microintreprinderi s-au declarat in pierdere, in 1999, conform raportului elaborat de Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala in noiembrie anul trecut. Microintreprinderile reprezinta jumatate din numarul firmelor active, prin urmare, se poate spune ca cel putin aceste societati nu obisnuiesc sa-si declare profitul. Cifrele pentru 2000 nu sunt inca prelucrate, dar „lucrurile stau mai prost”, conform secretarului de stat Gheorghe Oana, din Ministerul Finantelor Publice, in sensul ca si mai putine societati au iesit pe plus.
Se aplica din septembrie?
„Vom scoate la suprafata profiturile nedeclarate”, precizeaza Gheorghe Oana, cu referire la Ordonanta privind impunerea microintreprinderilor. Adoptata in sedinta de joi, 26 iulie a.c. a Executivului, aceasta ordonanta instituie o taxa de 1,5% la venituri in locul impozitului pe profit, in cazul firmelor cu pana la noua salariati si maximum 100.000 euro cifra de afaceri (in jur de doua miliarde lei, anul trecut). Exceptie fac firmele cu activitate exclusiva de export, societatile de valori mobiliare, asigurari, banci, fonduri de investitii.
„Noul sistem de impunere avantajeaza firmele cu cheltuieli mici. Intermediarii vor fi insa afectati, vor plati ceva mai mult statului decat inainte. Pentru firme, ar fi fost mai bine sa poata alege intre vechiul sistem de impunere si cel nou”, apreciaza Nicolae Grigorescu, expert contabil, el insusi proprietarul unei microintreprinderi de servicii contabile, Grini Expert.
Ordonanta va intra in vigoare din prima zi a lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial. Asteptata in cursul acestei luni, inseamna ca s-ar aplica din septembrie, daca nu apar alte modificari.
Investitiile cu cap anuleaza impozitul
Taxarea veniturilor in locul profitului avantajeaza societatile cu cheltuieli reduse, care scapa de mai bine de 20 de procente de impozit. In schimb, firmele cu cheltuieli mari, care nu aveau profit, real vorbind, vor intra la datorii catre stat de cateva milioane – 15 milioane lei la venituri de un miliard. Ministerul Finantelor estimeaza ca va aduna cu 1.500 miliarde de lei mai mult la buget din acest nou tip de impozit.
O microintreprindere va aplica noul regim fiscal chiar daca in anul fiscal in curs nu mai indeplineste una dintre conditii. Cu alte cuvinte, o SRL cu un miliard lei cifra de afaceri anul trecut poate plati in 2001 un impozit de 60 de milioane de lei, daca a ajuns la incasari de patru miliarde lei. Anul urmator va reveni insa la impozitul pe profit. „Am avut mai mult de 100.000 de euro cifra de afaceri in 2000, astfel ca nu ne vom incadra, deocamdata. Cum anul acesta a fost mai prost, din cauza blocajului de plati, speram sa avem macar avantajul sa aplicam noul impozit de la 1 ianuarie 2002”, spune Cornelia Cigusievici, de la Charma Gold, firma de distributie a componentelor electronice.
O intrebare se ridica in legatura cu tipul de contabilitate, mai mult timp fiind vehiculata ideea partidei simple. Raspunsul va fi dat de un ordin special al ministrului finantelor. Secretarul de stat Oana precizeaza ca „ordinul ministrului este pregatit si ca acesta va mentine contabilitatea in partida dubla, dar ca aceasta va fi simplificata”.
Firmele care fac investitii pot scadea valoarea acestora din impozit, dar numai daca au activitate de productie si servicii. Celelalte firme isi pot deduce numai casele de marcat, la momentul achizitiei. O alta facilitate priveste cartile de munca: pentru un nou salariat, se mai scapa de 20% din impozit, din chiar luna angajarii. Secretarul de stat Oana da de inteles ca firmele abile isi pot reduce semnificativ impozitul, daca vor face investitiile treptat si cu cap.    

Principalele prevederi ale ordonantei privind impunerea microintreprinderilor

Sunt considerate microintreprinderi persoanele juridice care:
· sunt producatoare de bunuri materiale, presteaza servicii sau/si desfasoara activitate de comert
· au pana la noua salariati (conform dovezii de la directia de munca judetena)
· au realizat venituri reprezentand echivalentul in lei a pana la 100.000 euro, inclusiv
· au capital integral privat.
Exceptie fac societatile bancare, de asigurare si reasigurare, de administrare a fondurilor financiare de investitii, de valori mobiliare si societatile cu activitate exclusiva de comert exterior.
Micorintreprinderile platesc 1,5% asupra veniturilor din orice sursa. Impozitul se plateste trimestrial.
Facilitati
· Valoarea casei de marcat se scade din venituri in luna achizitiei – cota de impozit se aplica asupra veniturilor totale, din care se scade valoarea casei de marcat, in conformitate cu documentul justificativ, in luna inregistrarii achizitiei.
· Investitiile se scad, de asemenea, din venitul impozabil, dar numai la firmele de productie si prestari servicii – este vorba de investitii din profit in active corporale si necorporale amortizabile (definite potrivit Legii amortizarii nr. 15/1994). Suma reducerii nu poate depasi impozitul datorat pe intregul an fiscal. Pentru investitiile care nu sunt finalizate in anul fiscal curent, deducerea se acorda proportional cu valoarea lucrarilor realizate efectiv pe baza unei situatii partiale de lucrari. Investitiile realizate vor ramane in patrimoniu cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora. In caz contrar, impozitul se recalculeaza si se varsa la bugetul statului.
· Impozitul scade cu 20% pentru un loc de munca nou-creat – Ordonanta stabileste ca numarul mediu anual al salariatilor sa creasca cu cel putin 10% fata de anul financiar precedent. Cum este vorba de microintrerpinderi cu maximum noua angajati, rezulta ca pentru fiecare persoana angajata cu carte de munca se beneficiaza de reducerea cu 20%. Conditie suplimentara: reducerea se acorda pe perioada cat respectiva persoana ramane in intreprindere si nu se fac alte disponibilizari. Reducerea se calculeaza incepand cu luna in care sunt indeplinite conditiile.

Controlul isi ia pauza doi ani
Controlul fiscal se va efectua nu mai devreme de doi ani de la data controlului anterior sau a intrarii in vigoare a ordonantei. Exceptie fac cazurile suspectate de evaziune fiscala.

Impozit marfa pentru firmele cu cheltuieli mici
Cele mai avantajate sunt firmele de servicii, cum ar fi consultanta. In loc de 25% impozit pe profit, acestea vor avea de platit numai 1,5% la venituri. La cheltuieli zero (ipotetic vorbind), ar fi vorba de o reducere a fiscalitatii cu 23,5%.
O categorie aparte o reprezinta firmele cu activitate de export, care plateau 5% impozit pe profit. O firma care exporta servicii de consultanta, fara sa aiba activitate exclusiva de export, va plati un impozit mai mic cu aproximativ trei la suta. Spre comparatie, Ungaria practica un impozit la export de 7,5%.

Firmele cu cheltuieli mari ies in pierdere
Exemplu de calcul: O firma de comert cu amanuntul se aprovizioneaza cu marfa in valoare de 1,2 miliarde lei.
Marfa o vinde cu un adaos de 20%, adica 240 milioane lei. Rezulta incasari de 1,44 miliarde lei.
Din acest adaos va trebui sa finanteze si cheltuielile proprii (transport, depozitare, salarii), si impozitul. Daca plateste numai doi angajati cu zece milioane de lei brut lunar, inseamna ca va merge pe zero.
In plus, va avea datorie la stat 21,6 milioane lei, impozit la venituri (la 1,44 miliarde lei)
Nota: exemplu de calcul realizat cu sprijinul Grini Expert