Peste 25% dintre americanii ajutaţi de guvern să evite default-ul pe credite ipotecare şi executarea silită a proprietăţilor au rămas deja în urmă cu plata noilor împrumuturi, garantate de stat, potrivit unui sondaj al Departamentului Trezoreriei de la Washington.

Circa 650.000 de datornici participă la „testarea” Home Affordable Modification Program introdus de administraţia Obama, iniţiativă de 75 miliarde de dolari lansată în acest an care are ca scop renegocierea intermediată şi garantată de stat cu băncile a creditelor ipotecare pentru americanii care nu reuşesc să facă faţă ratelor, însă nu se află într-o situaţie financiară „fără ieşire” şi ar putea evita default-ul (imposibilitate de plată).

Majoritatea creditelor prelucrate prin acest program se transformă în împrumuturi pe termen mai lung, însă cu rate lunare mai mici. Unele modificări rezultă chiar în scăderea principalului pe ipoteci.

Un sondaj al Departamentului Trezoreriei – ministerul Finanţelor din SUA – arată că „peste 73% dintre datornici respectă în prezent planul plăţilor convenit”, a declarat un oficial guvernamental american în timpul unor audieri din Congres.

Astfel, circa 27% dintre cei incluşi în program au rămas în urmă cu plăţile.

SURSA: Mediafax