Aproape un sfert dintre românii care doresc să facă tranzacţii imobiliare nu ştiu cum se evaluează un imobil, în timp ce foarte puţini folosesc o formulă standard de calcul a valorii imobilului, potrivit unui studiu realizat de compania Q-Team România.

Astfel, 23,4% dintre cei care doresc să facă tranzacţii imobiliare nu ştiu cum sa evalueză o locuinţă. Alţi 23,5% apelează în acest sens la sfatul agenţilor imobiliari, în timp ce 17,7% recurg la serviciile unei firme de evaluări imobiliare. 12,2% dintre români se ghidează după ce scrie presa, iar 16,5% negociază cu vânzătorii/cumpărătorii.

Doar 6% dintre cei care fac tranzacţii imobiliare folosesc o formulă standard de calcul a valorii imobilului, de tipul preţ/mp, plus/minus 10-15% – preţul zonei. Acest lucru face ca piaţa să fie extrem de instabilă şi la cheremul agenţilor imobiliari sau a diverşilor factori de influenţă cu un bun acces la presă, se arată în studiul Q-Team România.

Speculatorii imobiliari şi băncile – cei mai vinovaţi pentru creşterea artificială a pieţei imobiliare

Speculatorii imobiliari, băncile şi politicienii români sunt vinovaţii principali pentru creşterea nejustificată a preţului pe piaţa imobiliară, potrivit studiului. Doar 10% dintre respondenţi i-au indicat pe agenţii imobiliari ca principali factori vinovaţi de creşterea preţurilor, urmaţi de investitorii străini.

De asemenea, preţurile actuale ale imobilelor, potrivit declaraţiei a peste 70% din populaţia studiată, sunt încă mari şi vor continua să scadă, ceea ce determină o presiune suplimentară pe piaţa imobiliară.

Studiul a fost efectuat în perioada 2-16 aprilie 2009 în cele mai mari 12 oraşe ale ţării, pe un eşantion reprezentativ de 1.110 subiecţi (marja de eroare +/-3%) cu vârsta de peste 18 ani.