Un sfert dintre români nu ştiu cum se evaluează un imobil

Aproape un sfert dintre românii care doresc să facă tranzacţii imobiliare nu ştiu cum se evaluează un imobil, în timp ce foarte puţini folosesc o formulă standard de calcul a valorii imobilului, potrivit unui studiu realizat de compania Q-Team România. Astfel, 23,4% dintre cei care doresc să facă tranzacţii imobiliare nu ştiu cum sa evalueză o locuinţă. Alţi 23,5% apelează în acest sens la sfatul agenţilor imobiliari, în timp ce 17,7% recurg la serviciile unei firme de ev

Aproape un sfert dintre românii care doresc să facă tranzacţii imobiliare nu ştiu cum se evaluează un imobil, în timp ce foarte puţini folosesc o formulă standard de calcul a valorii imobilului, potrivit unui studiu realizat de compania Q-Team România.

Astfel, 23,4% dintre cei care doresc să facă tranzacţii imobiliare nu ştiu cum sa evalueză o locuinţă. Alţi 23,5% apelează în acest sens la sfatul agenţilor imobiliari, în timp ce 17,7% recurg la serviciile unei firme de evaluări imobiliare. 12,2% dintre români se ghidează după ce scrie presa, iar 16,5% negociază cu vânzătorii/cumpărătorii.

Doar 6% dintre cei care fac tranzacţii imobiliare folosesc o formulă standard de calcul a valorii imobilului, de tipul preţ/mp, plus/minus 10-15% – preţul zonei. Acest lucru face ca piaţa să fie extrem de instabilă şi la cheremul agenţilor imobiliari sau a diverşilor factori de influenţă cu un bun acces la presă, se arată în studiul Q-Team România.

Speculatorii imobiliari şi băncile – cei mai vinovaţi pentru creşterea artificială a pieţei imobiliare

Speculatorii imobiliari, băncile şi politicienii români sunt vinovaţii principali pentru creşterea nejustificată a preţului pe piaţa imobiliară, potrivit studiului. Doar 10% dintre respondenţi i-au indicat pe agenţii imobiliari ca principali factori vinovaţi de creşterea preţurilor, urmaţi de investitorii străini.

De asemenea, preţurile actuale ale imobilelor, potrivit declaraţiei a peste 70% din populaţia studiată, sunt încă mari şi vor continua să scadă, ceea ce determină o presiune suplimentară pe piaţa imobiliară.

Studiul a fost efectuat în perioada 2-16 aprilie 2009 în cele mai mari 12 oraşe ale ţării, pe un eşantion reprezentativ de 1.110 subiecţi (marja de eroare +/-3%) cu vârsta de peste 18 ani.