Testul nu poate detecta doar cancerul, dar poate identifica locul din organism de unde vine semnalul cancerului. Cercetătorii cred că un nou test pentru identificarea precoce a cancerului ar putea revoluționa modul în care este detectată boala, deoarece majoritatea pacienților sunt diagnosticați acum numai după apariția simptomelor. Descoperirile din a treia și ultima fază a studiului Circulating Cell-free Genome Atlas (CCGA) au fost publicate în Annals of Oncology, potrivit site-ului Clevland Clinic.

Poate identifica locul tumorii originare, chiar și la pacienții fără simptome legate de cancer

Descoperirile confirmă faptul că testul este eficient în detectarea și clasificarea ADN-ului fetal fără celule (cfDNA) sau a produselor secundare tumorale depuse în fluxul sanguin al unei persoane cu cancer. Testul poate identifica, de asemenea, locul tumorii originare, chiar și la pacienții fără simptome legate de cancer.

Profesoruk Eric A. Klein, președinte al Glickman Urological & Kidney Institute, spune că aceste constatări vin să le confirme pe cele ale unui studiu anterior CCGA, dar la o scară mai mare și cu un set de vaDlidare independent. El spune că aceste rezultate au pus bazele unei noi paradigme de screening pentru cancer.

Ar putea reduce semnificativ decesele cauzate de cancer

„Pe baza acestui test de sânge avem posibilitatea de a diagnostica și trata cancerul mai devreme. Folosit împreună cu alte modalități de screening, acest test ar putea reduce semnificativ decesele cauzate de cancer”, spune el.

Pentru unele tipuri de cancer cu mortalitate ridicată, inclusiv hepatic, pancreatic și esofagian, acesta este primul test de screening disponibil.

În prezent, doar cinci teste de screening pentru cancer sunt disponibile pentru pacienții din Statele Unite: acestea includ teste pentru cancerul de prostată, plămâni, sân, colorectal și de col uterin. Fiecare dintre ele are limitări, inclusiv discrepanțe, care pot duce la un diagnostic greșit.

Noul test oferă speranțe pentru cancerele greu de detectat, cum ar  fi cel ovarian și pancreatic, care sunt, de obicei, detectate mult prea târziu. Testul poate detecta prezența cfDNA circulant printr-o singură probă de sânge și este deosebit de eficient atunci când vine vorba de identificarea cancerelor mai letale, despre care se crede că au mai multe cfDNA.

Cum funcționează

O tehnologie de secvențiere genomică elucidează metilarea sau modificările chimice ale ADN-ului care controlează expresia genelor, împreună cu o aplicație de învățare automată care identifică în mod sistematic modelele ale ADN-ului care indică cancerul. Aceste modele oferă dovezi despre locul în care a apărut cancerul și pot ajuta la ghidarea testelor de diagnosticare ulterioare.

Nu mai puțin de 48% din cancerele nerecurente au fost depistate în stadii incipiente. Predicția de unde venea semnalul cancerului în organism s-a dovedit a avea o acuratețe de 97%.