Pliculețele de ceai pot elibera miliarde de particule de micro și nanoplastic (MNPL)

Un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB) din Spania a constatat că pliculețele de ceai pot elibera miliarde de particule de micro și nanoplastic (MNPL) în fiecare milimetru de apă în care sunt scufundate.

Aceste cifre ar putea părea surprinzător de mari, dar vin să confirme cercetările anterioare, care au analizat combinația de materiale plastice și căldură foarte mare, cum ar fi recipientele pentru cuptorul cu microunde. „Am reușit să analizăm în mod inovator acești poluanți cu un set de tehnici de ultimă oră. Este un instrument foarte important pentru a merge mai departe cu cercetările asupra impactului lor asupra sănătății umane”, spune microbiologul Alba García-Rodríguez, de la UAB, relatează Science Alert.

Ce au analizat cercetătorii în acest studiu

Studiile anterioare au tras un semnal de alarmă cu privire la cantitatea și impactul potențial asupra sănătății al particulelor sintetice din pliculețe de ceai. Acum, cercetătorii au mers mai departe, folosind o selecție de pliculețe de ceai vândute în comerț.

Utilizarea tehnicilor laser pentru a măsura viteza și împrăștierea luminii a oferit o imagine foarte precisă a proprietăților chimice și fizice ale particulelor eliberate din pliculețele de ceai.

Au fost testate trei tipuri de pliculețe de ceai. Cele fabricate în principal din polipropilenă au eliberat aproximativ 1,2 miliarde de particule pe mililitru, având o dimensiune medie de 136,7 nanometri. Pungile de celuloză au eliberat în medie 135 de milioane de particule pe mililitru, cu o dimensiune de aproximativ 244 de nanometri. Pliculețele de ceai din nailon-6 au eliberat de obicei 8,18 milioane de particule pe mililitru, având o dimensiune medie de 138,4 nanometri.

Cercetătorii au testat și modul în care particulele MNPL au interacționat cu celulele intestinale umane, constatând că în celulele producătoare de mucus, nivelurile de absorbție au fost suficiente pentru ca materialele plastice să ajungă la nucleul celulei. Este o descoperire utilă în ceea ce privește evaluarea impactului asupra sănătății materialelor plastice.

Compoziția polimerică a MNPL-urilor influențează semnificativ interacțiunile biologice

„Compoziția polimerică a MNPL-urilor influențează în mod semnificativ interacțiunile lor biologice, ceea ce duce la efecte diferite asupra organelor, țesuturilor și celulelor”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată recent.

„Aceste diferențe pot duce la modele specifice de acumulare, profiluri de toxicitate, răspunsuri imune și efecte pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi genotoxicitatea și carcinogenitatea”.

Echipa de cercetători susține că trebuie să se facă mai mult pentru standardizarea utilizării materialelor plastice în ambalajele alimentare, pentru a proteja sănătatea publică. Deși rămân multe întrebări cu privire la impactul lor, dovezile tot mai mari arată că prezența particulelor minuscule de plastic poate pune ecosistemele și sănătatea umană în pericol.