În București există un spațiu care poate sa devină un reper pentru fiecare om care dorește să fie în contact cu evenimentele educaționale. Dacă vă plimbați prin centrul orașului veți ajunge, fără îndoială, „La fântână”. Aici veți remarca mese pe care se vând tot felul de produse mai mult sau mai puțin îndoielnice.
Între Universitate și Arhitectură, este o parcare în care își fac veacul tot felul de combinatori. Din când în când, câte un parvenit simte nevoia să tureze motorul la mașină ca să afle studențimea că trece el pe acolo. Oamenii străzii au ocupat trotuarele, iar cărțile unor vânzători ambulanți zac peste tot. Câinii vagabonzi își fac veacul printre mașini. Politicienii sunt ocupați cu alegerile și nu văd mizeria generalizată care a cotropit centrul orașului. Primăria trebuie să acționeze și reacționeze rapid și radical.
Din discuțiile pe care le-am avut cu studenți de la Universitate și Arhitectură, răzbate dorința de a acționa și de a oferi idei edililor care ar trebui să sprijine demersul studenților. Premisa de la care pornește proiectul este reprezentată de nevoia de a contura și lega două spații cu funcțiune asemănătoare. Soluția propune transformarea întregii străzi într-un spațiu pietonal. Ideea de legătură se poate manifesta și formal, prin jocuri de texturi (spațiu verde/pavaj/pietriș) sugerând o strângere de mână. Flexibilitatea spațiului este asigurată atât prin posibilitatea instalării diferitelor standuri necesare unor activități variate, mergând până la acoperirea pietonalului parțial cu un sistem de pânze suspendate retractabile (se pot forma spații pentru scene, locuri de odihnă). Într-o fază ulterioară, se poate gândi conectarea curților interioare ale celor două universități la nivelul străzii, ele oferind posibilități de desfășurare a unor evenimente (festivaluri sau târguri de artă/teatru).
Propun o dezbatere serioasă la care sa participe factori de decizie de la Primăria capitalei, Universitatea din București și Arhitectură. De asemenea, în realizarea proiectului este imperios să fie implicați studenții celor două universități. Crearea acestui spațiu va rezolva problemele de mediu din zona centrală a orașului, va facilita schimburile culturale şi va încuraja activitatea educațională la nivelul orașului. Acest proiect reprezintă cu adevărat o provocare și poate fi semnalul unei schimbari de atitudine la nivelul cetățeanului, dar și la nivelul celor care decid. Voința politică poate conduce la mobilizarea unor energii extraordinare și la găsirea unor surse de finanțare. Așteptăm cu interes primele semnale ale autorităților.