Un spion rus a fost prins în timp ce încerca să se infiltreze în Curtea Penală Internațională. Serviciile de informații olandeze au dezvăluit că este vorba despre un bărbat care lucra pentru Serviciul de informații militare rus, GRU.
Acesta ar fi folosit o identitate falsă de acoperire braziliană pentru a călători din Brazilia în Olanda. Spionul ar fi trebuit să înceapă un stagiu la Curtea Penală Internațională.
Potrivit BBC, care citează oficiali olandezi, acest pas ar fi însemnat că spionul rus ar fi avut acces la clădirea și sistemele Curții Penale Internaționale. El a fost, însă, reținut la sosirea în Olanda și trimis înapoi în Brazilia cu următorul zbor disponibil.
Riscul pe care îl reprezenta infiltrarea spionului rus la CPI
„Dacă ofițerul de informații ar fi reușit să înceapă să lucreze la CPI, ar fi putut să adune informații acolo și să caute (sau să recruteze) surse și să aranjeze accesul la sistemele digitale ale CPI. În acest fel, el ar fi fost în măsură să aducă o contribuție semnificativă la informațiile pe care GRU le caută. De asemenea, el ar fi putut influența procedurile penale ale CPI”, au explicat reprezentanții Serviciului de securitate olandez AIVD.
Conform sursei citate, spionul pretindea că este cetățeanul brazilian Viktor Muller Ferreira, născut la 4 aprilie 1989. De fapt numele său real este Serghei Vladimirovici Cherkasov, născut la 11 septembrie 1985. AIVD spune că Cherkasov a folosit o identitate de acoperire bine construită prin care și-a ascuns toate legăturile cu Rusia în general și cu GRU în special.
Care este menirea Tribunalului Penal Internațional
Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga, în Olanda. Menirea și scopul acestei instituții juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genocide, crime de război și crime împotriva umanității. Curtea este compusă din 18 magistrați.
Prin statutul ei, Curtea Penală Internațională are două competențe: materială și personală. Competența materială presupune posibilitatea Curții de a judeca și pedepsi persoanele fizice vinovate de comiterea unor infracțiuni deosebit de grave, care aduc atingere intereselor de ansamblu ale comunității internaționale, respectiv crima de genocid, crime contra umanității și crimele de război, în special cele care se înscriu în cadrul unui plan sau al unei politici elaborate.
Amintim că Eurojust, agenția Uniunii Europene pentru cooperare în domeniul justiției penale a anunțat că Curtea Penală Internațională se va alătura echipei care investighează acuzațiile de crime de război din Ucraina.