Statul de drept înseamnă domnia legii (the rule of law), adică “principiul că o națiune ar trebui guvernată de lege, nu de deciziile arbitrare ale oficialilor guvernamentali”, conform The Oxford English Dictionary.
Discuția este foarte veche însă putem merge înapoi în timp măcar până la liberalii clasici. Frederic Bastiat spunea, în La Loi (1850), că “Legea este organizarea colectivă a dreptului individual la legitimă apărare.” “Fiecare dintre noi are un drept natural, de la Creator, de a-şi apăra persoana, libertatea, proprietatea, pentru că acestea sunt cele trei elemente care formează sau păstrează, elemente care se completează unele pe altele şi care nu se pot înţelege unele fără altele. Căci ce sunt facultăţile noastre, dacă nu o prelungire a personalităţii, şi ce este proprietatea, dacă nu o prelungire a facultăţilor noastre?”…
Dintr-o perspectivă strict formală “domnia legii” ne spune că legea trebuie să fie clară, generală (aplicabilă tuturor), simplu de înțeles. Însă această perspectivă nu este suficientă pentru a înțelege dimensiunea conceptului: au tot existat țări cu legi clare și generale care își băteau joc de oameni. De exemplu, dacă mâine parlamentul dă o lege prin care interzice culoarea blondă a părului, aceasta se aplică tuturor și este simplu de înțeles dar probabil nimeni nu va considera că trăim într-un stat de drept și că legea este justă. Așadar lucrurile trebuie analizate și în substanță. Este clar domnia legii este sinonimă cu o cât mai mică interferență guvernamentală în viața cetățenilor, așa cum explica Bastiat. Inflația de legislație – Hayek, un alt gânditor important care merită amintit aici făcea diferența dintre “lege” și “legislație” – nu poate decât să ducă societatea către abuzuri. Ce stat de drept este acela unde guvernul emite sute de ordonanțe de urgență în fiecare an? Ce stat de drept este acela unde ca să poți să îți deschizi o prăvălie sau pur și simplu să-ți construiești o casă ai nevoie de zeci de aprobări, avize, zeci de mii de lei cheltuiți pe conectarea la rețelele de utilități? Ce stat de drept este acela unde guvernul decide peste noapte plafonarea RCA sau o supra-acciză la benzină sau creșterea TVA sau ignorarea legii care spune că un procent din ce în ce mai mare din contribuțiile sociale trebuie virate către fondurile de pensii administrate privat? Ce stat de drept este acela în care deficitul bugetar este variabil de la un an la altul, dar acela în care datoria publică crește astronomic, dar acela în care cursul de schimb și rata dobânzii sunt influențate decisiv de stat?! Ce stat de drept este acela în care nu există libertate în educație?
Pe scurt, statul de drept nu poate fi decât minimal. Nu poți să ai și stat de drept dar și Programul Rabla sau Prima Casă, nu poți să ai stat de drept dar și salariu minim, nu poți să ai domnia legii dar și o avalanșă de subvenții sau prohibiții.
BOGDAN GLĂVAN,
profesor de economie şi autorul siteului logec.ro