Care este diferența dintre soia și carnea tocată de vită?
Nu toate proteinele dezvoltă mușchii în mod egal. Cercetările UAMS arată că carnea de vită tocată 100% sintetizează proteinele musculare mai bine decât soia. O persoană ar avea nevoie de o cantitate dublă de proteine pe bază de soia pentru a obține aceleași rezultate, potrivit studiului.
Studiul American Journal of Clinical Nutrition a comparat răspunsul anabolic – modul în care organismul produce mușchi – după ce a mâncat o chiftea de vită de 115 grame cu una sau două chiftele de soia de 115 grame. Rezultatul? Pentru a crea mușchi, a fost suficientă o porție de carne de vită, în timp ce, pentru a obține același efect au fost necesare două porții de soia. La calcularea caloriilor, diferența este izbitoare: Carnea de vită a obținut rezultate similare cu 279 de calorii, față de 462.
„În timp ce atât carnea de vită, cât și soia sunt considerate proteine ”complete”, aminoacizii din carnea de vită sunt pur și simplu mai disponibili pentru ca mușchiul să îi folosească eficient”, a declarat cercetătorul principal al cercetării, Robert Wolfe, Ph.D., profesor de geriatrie la UAMS.
„Această eficiență poate fi importantă deoarece organismul se află într-o stare constantă de reînnoire a proteinelor pentru a reconstrui și repara proteinele pentru sănătatea funcțională, în special atunci când este combinată cu activitatea fizică și ca parte a dezvoltării și îmbătrânirii sănătoase.”
O proteină excelentă este esențială pentru sănătatea musculară
Un număr tot mai mare de dovezi arată că o proteină excelentă este esențială pentru sănătatea musculară, în special pe măsură ce îmbătrânim. Masa musculară ajută la menținerea forței, a echilibrului și a independenței la îmbătrânire. Optimizarea sănătății musculare prin nutriție și exerciții fizice poate îmbunătăți calitatea vieții pentru persoanele în vârstă.
„Calitatea proteinelor contează la fel de mult ca și cantitatea”, a declarat el.
„Această cercetare subliniază faptul că alimente precum carnea de vită tocată bogată în nutrienți pot oferi mai multe beneficii pentru construirea mușchilor, iar acest lucru este esențial atunci când oamenii fac alegeri dietetice, în special atunci când echilibrează aportul caloric”.
În cadrul studiului UAMS, 24 de participanți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani au fost repartizați aleatoriu să mănânce un burger de 115 grame din carne de vită tocată 100%, o chiftea din soia de 115 grame sau două chiftele din soia, de 115 grame fiecare.
Studiul a examinat modul în care proteinele de origine animală și vegetală promovează sinteza proteinelor musculare, care repară și reconstruiește fibrele musculare.