Un studiu dietetic arată că produsele de origine animală îmbunătățesc nutriția copiilor în Africa

africa copii saracie

SURSA FOTO: Dreamstime

Un studiu recent realizat de centrul regional pentru Africa al CABI din Nairobi, Kenya, și de Universitatea din Bonn a constatat că consumul de produse lactate, ouă și pește are un efect pozitiv asupra dezvoltării copiilor din Africa.

Au fost analizate cinci țări din Africa

Cercetătorii au folosit date din cinci țări din Africa cu peste 32.000 de observații ale copiilor pentru a evalua datele din Etiopia, Malawi, Nigeria, Tanzania și Uganda.

Ei au constatat că copiii care aveau o dietă care conținea produse de origine animală sufereau mai puțin de malnutriție și de deficiențe de dezvoltare conexe.

Aproape 150 de milioane de copii sub vârsta de cinci ani din întreaga lume suferă de tulburări grave de creștere și dezvoltare, cunoscute și sub numele de „întârziere de creștere”, din cauza unui aport insuficient de nutrienți esențiali.

Întârzierea nu numai că determină o statură mai mică a copiilor, dar este, de asemenea, legată de o dezvoltare mentală afectată și de creșterea ratei mortalității infantile. Studiile au arătat că consumul de carne, produse lactate, ouă și pește poate reduce riscul acestor deficiențe de dezvoltare, scrie MedicalXpress.

SURSA FOTO: Dreamstime

Consumul de ouă a avut cel mai mare efect privind diminuarea riscului de retard de creștere

Studiul a arătat că, în cazul în care o fată sau un băiat consumă produse de origine animală chiar și ocazional, riscul de retard de creștere scade cu aproape șapte puncte procentuale. Consumul de ouă a avut cel mai mare efect, urmat de produse lactate și pește.

Studiul a arătat, de asemenea, că fructele, legumele și leguminoasele erau bune pentru creștere și dezvoltare. Cu toate acestea, efectul pozitiv al unui regim alimentar bazat exclusiv pe plante a fost mai scăzut decât în cazul în care copilul consuma și produse de origine animală.

Rezultatele nu pot fi transferate la țările mai bogate, deoarece creșterea animalelor este un factor de încălzire globală și produce mult mai multe gaze cu efect de seră decât cerealele, fructele sau legumele.

Pentru a atinge obiectivele climatice, este necesar să se reducă semnificativ consumul de produse de origine animală la nivel mondial. Cu toate acestea, sunt necesare abordări diferite, cum ar fi limitarea consumului de alimente de origine animală în țările cu venituri ridicate și abordarea consumului mai ridicat de produse de origine animală în Germania.