Microbiomul oral joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar

Echipa internațională a dezvăluit modul în care microbiomul oral diferă în funcție de o serie de strategii de subzistență, de la vânătorii nomazi culegători la agricultori și grupuri industrializate. Studiul a arătat că stilul de viață, precum și factorii specifici ai acestuia, cum ar fi fumatul, pot modela microbiomul.

Un microbiom oral sănătos joacă un rol important în digestia alimentelor, susținerea sistemului imunitar și protecția împotriva agenților patogeni invadatori, în timp ce un microbiom oral nesănătos a fost asociat cu diverse boli la om.

Microbiomul oral a fost puțin studiat, iar majoritatea studiilor privind microbiomul oral au fost efectuate în rândul populațiilor occidentale. Prin studierea modului în care diversitatea și compoziția microbiomului oral variază în funcție de stilul de viață într-un context global, ne putem îmbunătăți cunoștințele despre modul în care microbiomul oral influențează sănătatea umană.

În cadrul unui studiu efectuat pe 63 de persoane nepaleze reprezentând un spectru de practici alimentare, cercetătorii au examinat modul în care factorii majori ai stilului de viață, cum ar fi strategia de subzistență – modul în care o persoană obține cele necesare traiului, cum ar fi hrana și adăpostul – precum și factori și comportamente mai specifice, cum ar fi fumatul, pot contribui la diferențele dintre microbiomi în cadrul populațiilor.

Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii au secvențiat ADN-ul microbilor din probele de salivă pentru a determina speciile specifice de bacterii din microbiomul oral al fiecărei persoane.

Aceștia au constatat ceva interesant: compoziția speciilor din cadrul microbiomului oral tinde să urmeze gradientul strategiilor de subzistență, unele specii specifice fiind mai proeminente în cazul căutătorilor de hrană și o specie mai proeminentă în cazul industriașilor, potrivit MedicalXpress.

În plus, prezența mai multor specii de microbi a fost corelată cu factori specifici ai stilului de viață, inclusiv fumatul, tipul principal de cereale din dieta unui individ – orz și porumb față de orez și grâu – și consumul de urzici.

Cercetătorii au subliniat importanța includerii factorilor și comportamentelor legate de stilul de viață în studiile viitoare privind microbiomul și includerea populațiilor din întreaga lume. Ei au subliniat impactul factorilor de stil de viață care probabil joacă un rol în alte populații și necesitatea de a înțelege amploarea și viteza acestor schimbări.

Continuarea cercetării modului în care microbiomii bucali variază în întreaga lume va contribui la îmbunătățirea înțelegerii noastre cu privire la ceea ce modelează exact microbiomul și la impactul acestuia asupra sănătății umane.