Dar până acum au existat puține cercetări care să arate efectele consumului de roșii asupra sănătății intestinale. În cel mai recent studiu, cercetătorii au examinat efectele unei diete bogate în roșii asupra microbiomului intestinal, folosind purceluși. Rezultatele au fost publicate recent în Microbiology Spectrum.
Potrivit Medicalnewstoday, autorii studiului au hrănit purcei cu o dietă suplimentată cu roșii, timp de 14 zile. Așa au descoperit că echilibrul bacteriilor lor intestinale a devenit mai bun.
Autorul principal al studiului, Jessica Cooperstone, profesor asistent la Departamentul pentru Știința și Tehnologia Alimentației de la Universitatea din Ohio din Columbus, a declarat: „Consumul de roșii a fost corelat cu o serie de rezultate pozitive asupra sănătății. Roșia este a doua legumă cel mai consumată în Statele Unite, așa că suntem interesați să înțelegem mai bine efectele tomatelor asupra sănătății”.
Impactul unei diete bogate în roșii
Cercetătorii au folosit 20 de purceluși născuți în vara anului 2019 la OSU Swine Facility din Dublin. După ce au fost înțărcați, aceștia au fost hrăniți cu o dietă de bază, timp de o săptămână.
Apoi, unui număr de 10 purceluși li s-a dat o dietă cu roșii, constând din pudră de roșii liofilizate. Ceilalți zece purcei au primit dieta de control, constând din dieta de bază modificată pentru a se potrivi cu conținutul de zahăr, fibre și alți macronutrienți din dieta cu roșii.
„Am vrut să ne asigurăm că le putem asigura o sursă consistentă de roșii pe tot parcursul studiului”, a spus dr. Cooperstone.
Roșiile din care a fost obținută pulberea au fost un hibrid crescut la Stația de Cercetare Agricolă a Universității de Stat din Ohio. La sfârșitul experimentului, nu au existat diferențe de greutate corporală între cele două grupuri de purcei.
Cum au schimbat roșiile microbiota porcilor
Cercetătorii au analizat probe de fecale de la toți porcii la începutul experimentului, după 7 zile și apoi ,din nou, după 14 zile. Secvențierea a detectat o schimbare după 14 zile a raportului dintre Bacillota (bacteriile „rele”) față de Bacteroidota (bacteriile „bune”). Cercetătorii au observat, de asemenea, o diversitate bacteriană mai mare în probele luate din grupul celor care au fost hrăniți cu roșii.
Deși experimentul a fost făcut pe porci, autorii studiului au motive să creadă că de consumul de roșii ar putea beneficia, în egală măsură, și microbiomul uman.
„Avem astfel o înțelegere mai detaliată a modului în care alimentele specifice influențează sănătatea umană”, a spus dr. Cooperstone.
Roşiile furnizează şi tiamină, niacină, vitamina B6, magneziu, fosfor şi cupru, toate necesare unei stări perfecte de sănătate. Spre exemplu, 50 de grame de roşii proaspete furnizează 2 grame de fibre, care reprezintă 7% din doza zilnică recomandată, scrie Healthline.
Consumând un pahar (240 ml) cu suc de roşii veţi furniza organismului aproape necesarul zilnic de Vitamina C şi 22% din necesarul de Vitamina A. În plus, sucul de roşii este bogat în magneziu şi potasiu – două minerale vitale pentru sănătatea inimii.