Publicate în Cell, descoperirile sugerează că dieta este importantă, dar un microbiom bun este la fel de important pentru prevenirea sindromului metabolic, diabetului și obezității, scrie Thebrighterside.

Dieta  în stil occidental modifică microbiomul

O dietă în stil occidental, bogată în grăsimi și zahăr, poate duce la obezitate, sindrom metabolic și diabet, dar nu se cunoaște modul în care aceasta declanșează schimbări nesănătoase în organism.

Microbiomul intestinal este indispensabil pentru alimentația unui animal, așa că dr. Ivaylo Ivanov, profesor asociat de microbiologie și imunologie la Universitatea Columbia Vagelos și colegii săi au investigat efectele dietei în stil occidental asupra microbiomului șoarecilor.

După patru săptămâni, șoarecii au prezentat caracteristici ale sindromului metabolic

După patru săptămâni de dietă, animalele au prezentat caracteristici ale sindromului metabolic, cum ar fi creșterea în greutate, rezistența la insulină și intoleranța la glucoză.

Și microbiomul lor s-a schimbat dramatic, cantitatea bacteriilor filamentoase segmentate, frecvente în microbiota intestinală a rozătoarelor, peștilor și găinilor, scăzând brusc.

Modificările microbiomului modifică celulele Th17

Reducerea bacteriilor filamentoase – au mai descoperit cercetătorii – a fost critică pentru sănătatea animalelor prin efectul său asupra celulelor imunitare Th17. Scăderea bacteriilor filamentoase a redus numărul de celule Th17 din intestin, iar experimentele ulterioare au arătat că celulele Th17 sunt necesare pentru a preveni bolile metabolice, diabetul și creșterea în greutate. Aceste celule imunitare produc molecule care încetinesc absorbția lipidelor „rele” din intestine și scad inflamația intestinală”, spune Ivanov.

„Cu alte cuvinte, mențin intestinul sănătos și protejează organismul de absorbția lipidelor patogene”, explică ea.

Studiul subliniază o interacțiune complexă între dietă, microbiotă și sistemul imunitar

„Zăhărul elimină bacteriile filamentoase, iar celulele protectoare Th17 dispar”, spune Ivanov.

„Când am hrănit șoarecii cu o dietă fără zahăr și bogată în grăsimi, aceștia au reținut celulele intestinale Th17 și au fost complet protejați de apariția obezității și pre-diabetului, chiar dacă au mâncat același număr de calorii”, explică ea.

Studiul nostru subliniază că o interacțiune complexă între dietă, microbiotă și sistemul imunitar joacă un rol-cheie în dezvoltarea obezității, a sindromului metabolic, a diabetului de tip 2 și a altor afecțiuni, spune Ivanov.

„Pentru o sănătate optimă, este important nu numai să vă schimbați dieta, ci și să vă îmbunătățiți microbiomul sau sistemul imunitar intestinal, de exemplu, prin creșterea bacteriilor care induc celulele Th17”, a menționat ea.