În mare, știam deja că, printre programele susţinute financiar în 2022 se numără: subvenţionarea accizei la motorină, unde au fost alocate 357 milioane de lei, ajutoare naţionale tranzitorii în sector vegetal şi zootehnic, care însumează 1,1 miliarde de lei, ajutorul de stat în sectorul zootehnic privind controlul oficial al producţiei şi conducerea registrelor genealogice, unde sunt alocate 75 milioane de lei credite bugetare şi 96 milioane de lei credite de angajament şi ajutorul de minimis pentru legume în spaţii protejate, cu o alocare de 225 de milioane lei.

De altfel, la finele anului trecut, pe site-ul MADR a fost postat un proiect pentru susţinerea producţiei de usturoi, prin care cultivatorii vor putea primi îun sprijin de maximum 3.000 euro/hectar, dar şi proiectul care vizează un ajutor de minimis pentru legumicultori. Aceştia vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de cel mult 4.000 de euro pentru cultivarea de tomate, ardei gras, kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde în spaţii protejate, plafonul maxim alocat pentru această schemă de sprijin fiind de 225 milioane de lei (45 milioane de euro).

Astăzi, ministrul Chesnoiu a precizat, însă, că, dacă se depășește această sumă, se vor găsi metode de suplimentare a sumei inițial alocate.

Ministrul a subliniat, ca diferență dintre programul Tomata din 2017-2019 și programul de anul acesta privind cultivarea de legume în spații protejate, includearea unei componente esențiale: predictibilitatea. Astfel, întreg procesul, de la plantare la valorificarea mărfii, fiind monitorizat căutând astfel să se garanteze producția solicitată și ajungerea ei la consumatorul final.

Totodată, Chesnoiu, a anunţat și faptul că se lucrează la un pachet de susţinere în sectorul agroalimentar, care se confruntă cu probleme din cauza majorării preţurilor la energie, precizând că se va veni cu o compensare a bonusului de cogenerare, dar şi cu o compensare a costului pentru certificatele verzi din fiecare factură a beneficiarilor. Din câte am înțeles, aceasta este doar una dintre măsurile care se iau în calcul, pe termen mediu și lung există în lucru și alte propuneri precum ajutarea fermelor să treacă la alimentarea cu energie din resurse proprii.

„Mâine, în şedinţa de Guvern, vom prezenta – eu, ca ministru al Agriculturii, domnul ministru al Energiei şi domnul ministru al Finanţelor – note de informare către colegii din Cabinet şi către domnul prim-ministru evident cu privire la soluţiile pe care urmează să le aplicăm în susţinerea fermierilor români şi, evident a celor care necesită sprijin”, a mai spus ministrul.