Un tanar de 24 de ani este profesor de Internet

Un adolescent de 13 ani si-a dat seama in timpul Revolutiei din decembrie 1989 ca presa, dar mai ales oamenii din presa, au o putere extraordinara. Uitandu-se toata ziua la televizor si cumparandu-si o multime de ziare, tanarul George Popescu devenea tot mai convins de faptul ca toti cei care se perindau pe ecrane sau erau mentionati in presa scrisa vor ajunge celebri pentru ca au fost, la un moment dat, adusi in atentia publicului. De la aceasta convingere si pana la dorinta de a deveni jurnali

Un adolescent de 13 ani si-a dat seama in timpul Revolutiei din decembrie 1989 ca presa, dar mai ales oamenii din presa, au o putere extraordinara. Uitandu-se toata ziua la televizor si cumparandu-si o multime de ziare, tanarul George Popescu devenea tot mai convins de faptul ca toti cei care se perindau pe ecrane sau erau mentionati in presa scrisa vor ajunge celebri pentru ca au fost, la un moment dat, adusi in atentia publicului. De la aceasta convingere si pana la dorinta de a deveni jurnalist, n-a fost nevoie decat de un singur pas. Pe care George l-a facut la terminarea liceului.
In 1994, tanarul a absolvit Liceul teoretic Mihai Eminescu din Buzau, orasul sau natal, profilul filologie-istorie. „Aveam in fata optiunile clasice pentru un absolvent de acest profil. Profesor nu am vrut sa ma fac. Bunica, credincioasa, vroia sa fiu preot. La fel si profesorul de romana, care spunea ca am vocea groasa si ca vorbesc in barba. Dar eu am vrut sa dau la o facultate de jurnalism”, isi aminteste George Popescu. si-a incercat norocul la Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii (FJSC) de la Universitatea Bucuresti si a reusit.
Cel mai mult i-a placut anul intai, cand a avut parte de numeroase „surprize profesionale”. Acesta este momentul in care a inceput sa vada dincolo de ecran sau de prima pagina a publicatiilor si sa inteleaga traseul unui articol de la documentare si pana la publicare. Totodata, a fost surprins si de complexitatea functiilor din presa.
In primii ani de facultate, o mare parte a timpului si-a petrecut-o citind carti si manuale despre computere si Internet, fara sa aiba posibilitatea de a-si pune in practica toate cunostintele dobandite prin lectura. Profesoara de franceza, observand pasiunea lui pentru calculatoare, l-a ajutat sa obtina o bursa in Franta, pentru Universitatea de vara a scolii Superioare de Jurnalism din Lille. Cursurile din vara anului 1996 aveau ca tema domeniul multimedia, fapt care l-a facut pe George sa dedice si mai mult timp cartilor de specialitate.
O data ajuns in Franta, tanarul si-a dat seama ca toata teoria se aplica perfect in practica. Desi la „prima intalnire fata-n fata” cu un computer, bursierul roman dadea sfaturi altor studenti canadieni si francezi. Cursantii universitatii de vara au beneficiat, pe durata pregatirii, de prezenta unor specialisti din domeniul informaticii. Ei le-au vorbit studentilor despre importanta Internetului si despre toate avantajele pe care reteaua le ofera navigatorilor. Dupa aceasta „experienta franceza”, George Popescu si-a dat seama ca Internetul este provocarea sa profesionala.
Internetul i se pare mai interesant decat presa
Reintors in Romania, a inceput sa mearga la Centrul pentru Jurnalism Independent, unde se organizau cursuri pe tema Internetului, si la Biblioteca Centrala Universitara, unde avea acces gratuit la retea. „Pe parcursul anilor de facultate, mi-am dat seama ca nu prea vreau sa scriu. Adica sa scriu, efectiv, articole, sa fac munca de reporter. Ma atragea mai tare, mai ales dupa experienta din Franta, Internetul si posibilitatile pe care acesta mi le oferea. Acum trei-patru ani, Internetul era un domeniu nou si foarte promitator, peste tot in Europa, nu doar in Romania”, explica George Popescu.
Pasiunea pentru Internet nu l-a facut sa ignore alte domenii. Sub indrumarea unor profesori straini, a efectuat la facultate diverse stagii de pregatire in fotojurnalism, jurnalism social, conceperea unei publicatii si productii multimedia.
In 1998, George Popescu a absolvit FJSC. Lucrarea sa de diploma a fost elaborata pe tema „Presa romana pe Internet”. A urmat, timp de un an, cursul de master „Managementul intreprinderii de presa” al aceleiasi facultati bucurestene. Chiar din momentul absolvirii facultatii, tanarul a devenit cadru asociat al FJSC, predand Internet si tehnoredactare computerizata. George Popescu isi aminteste: „Orele cu studentii si cursurile de master se desfasurau in aceeasi sala. Pana la ora patru, eram eu in fata si predam. La patru, stergeam tabla si treceam in spate, in banca, sa-mi astept colegii si profesorul de la master. Era destul de ciudat, dar distractiv”.
Din februarie 1999, dupa terminarea masterului, tanarul buzoian a devenit angajat al Universitatii Bucuresti, la Catedra de Presa a FJSC, pe postul de preparator universitar. Pe langa aceasta responsabilitate, George Popescu este cadru asociat al altor doua facultati: cea de jurnalism din Universitatea Media, unde preda studentilor din primii doi ani secretariat de redactie, tehnoredactare si Internet, si la Facultatea de Relatii Publice si Publicitate a Universitatii IRECSON, unde preda tehnoredactare la anul intai.
De la intai iulie, tanarul este coordonator de monitorizare a presei la fundatia Media Fair-Play, organizatie care urmareste sa stabileasca gradul de obiectivitate a articolelor politice din presa romaneasca.
Nici redactarea de articole nu lipseste din activitatile sale. Dar temele acestora se leaga, inevitabil, de Internet. George Popescu contribuie la realizarea paginilor de Internet ale publicatiei Manager Club, editata de Rentrop&Straton, si publica articole despre firmele bucurestene furnizoare de Internet in buletinul de analiza media Media Expres. si totusi, ii place la catedra
Una dintre cele mai mari dorinte ale tanarului i s-a implinit in luna aprilie a acestui an. Un dosar care continea proiectul „Jurnalismul on-line. O noua profesiune”, bazat pe elaborarea unui curs, redactarea unei carti si publicarea unor articole in reviste de specialitate, trimis organizatiei Research Support Scheme, cu sediul in Praga si finantata de Fundatia Soros, a obtinut un raspuns neasteptat. „Nici nu-mi mai aminteam cate dosare si formulare am trimis unde credeam ca am vreo sansa. Cand am primit un plic de la filiala Soros din Bucuresti, n-am stiut pe moment despre ce era vorba. Am rupt plicul cand am ajuns la lift si am descoperit un cec in valoare de 4.200 USD. Era grantul pentru proiectul meu”, zambeste tanarul. Programul, demarat in luna iulie, dureaza un an si presupune calatorii in strainatate si in tara, discutii cu specialisti, achizitionarea de carti de profil si consultarea materialului de specialitate din biblioteci.
Chiar daca, in urma cu cativa ani, nu a vrut sa devina profesor, George Popescu se va inscrie la inceputul anului viitor la concursul pentru postul de asistent universitar. Aceasta pozitie in cadrul FJSC i-ar permite predarea cursului despre jurnalismul on-line, care va fi elaborat pana atunci.
Dar il mai atrage ceva la catedra: „Imi place ca predau lucruri care nu-mi impun sa fiu foarte sobru. Iar varsta mea, apropiata de cea a studentilor, este un avantaj. Am predat, timp de cinci zile, in cadrul unui curs postuniversitar, si atunci mi s-a intamplat sa ma adresez studentilor cu pronumele de politete si ei sa ma tutuiasca. Era neobisnuit”, spune George Popescu.     

Carte de vizita
Nascut la 7 iulie 1976, la Buzau
1994 A absolvit Liceul teoretic
„Mihai Eminescu” din Buzau, specializarea filologie-istorie
1998 A absolvit Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii (FJSC), Universitatea Bucuresti, cu lucrarea de diploma „Presa romana pe Internet”
1996 A frecventat Universitatea de vara a scolii Superioare de
Jurnalism din Lille, Franta,
specializarea multimedia
1999 A absolvit cursul de studii aprofundate „Managementul
intreprinderii de presa”, Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii
din octombrie 1998 – cadru asociat FJSC, specializarile Internet, tehnoredactare computerizata
din februarie 1999 – preparator
universitar la FJSC