Am avut privilegiul sa testez unul dintre primele telefoane inteligente SPV care au fost aduse in Romania, in tara noastra noul model nefiind inca lansat comercial. Cand am auzit prima data de SPV, mi s-a parut pretentioasa denumirea de telefon inteligent. Dupa ce l-am folosit cateva zile am renuntat sa mai pun la indoiala inteligenta acestui dispozitiv.
SPV chiar stie sa faca multe si destul de bine: pe langa faptul ca navigheaza pe Internet destul de bine pentru un telefon mobil, aparatul stie sa faca poze cu o camera exterioara, inregistreaza scurte mesaje vocale, poate fi folosit pentru chat, datorita aplicatiei MSN Messenger (aici de mare folos este tastatura atasabila), permite sincronizarea informatiilor proprii cu computerul personal si cu serverul operatorului mobil (care permite back-up in caz de pierdere a telefonului sau a datelor).
Din punct de vedere al utilizatorului business, ceea ce i se poate reprosa telefonului este imposibilitatea de a se conecta prin tehnologia Bluetooth – prezenta, de pilda, la telefoanele Sony Ericsson.
Daca e sa vorbim din perspectiva utilizatorului comun, a pasionatului de tehnologie in general, telefonul are urmatoarele puncte slabe: nu are camera incorporata, este destul de voluminos si de greu, iar softul se misca de-a dreptul greoi si – tipic pentru un produs Microsoft – necesita restart-uri. Totodata, la o folosire intensa, bateria rezista cel mult doua zile.
Din enumerarea acestor neajunsuri nu trebuie sa intelegeti ca SPV este un telefon prost. Daca nu are camera incorporata, oricum are preinstalata o versiune Windows Media Player, cu care reda fisiere video si MP3. Daca nu are Bluetooth, permite sincronizarea cu calculatorul prin portul infrarosu sau prin USB sau cu serverul prin GPRS. Prin Microsoft Outlook, iti poti sincroniza cu PC-ul agenda personala, numerele de telefon sau fisierele multimedia.
Tot la capitolul conectivitate, SPV dispune de facilitatea trimiterii simultane a unui mesaj atat ca e-mail, cat si ca SMS. In materie de imagini, acestea nu pot fi trimise decat ca MMS, adica doar spre un alt telefon mobil. Pacat insa ca mesajele nu pot fi stocate pe cardul de memorie auxiliar.
Sa ne oprim putin asupra camerei foto atasabile, care poate imortaliza imagini cu rezolutia maxima de 640×480 pixeli. Insa nu calitatea imaginilor este problema, ci greutatea cu care se misca aplicatia „Picture manager”. Dureaza cateva secunde pana cand aplicatia se lanseaza, alte cateva secunde pana cand se deschide camera, iar imortalizarea in sine a cadrului mai ia circa doua secunde. Lucru destul de deranjant, pentru ca nu stii exact ce vei fotografia.
Greoi se misca si aplicatia Windows Media Player, cu care se pot asculta fisiere audio sau video. Formatele audio suportate sunt MP3 si WMA, iar cele video WMV si ASF. In plus, aici putem sublinia faptul ca telefonul vine la pachet cu casti. Acestea pot fi folosite atat pentru a asculta muzica, cat si pe post de hands free.
Cert este ca SPV nu este un telefon de fite. Spre deosebire de Samsung SGH S100 sau de Panasonic GD87, telefonul cu hardware Motorola, software Microsoft si functii de retea de la Orange pune accent pe aspectul practic al utilizarii: e suficient sa te uiti la dimensiunile ecranului.
Sound Pictures Video (SPV) – date tehnice
· Greutate: 128 g
· Dimensiuni: 106x45x19 mm
· Compatibilitate retea:
GSM triband 900/ 1800/ 1900
· Memorie: 7,50 MB (memorie proprie) + 8 MB (card suplimentar)
· Accesorii: camera foto, tastatura, cablu USB, casti
· Durata de viata a bateriei: circa doua zile, la o intrebuintare intensa
· Pret: in Marea Britanie SPV costa cu circa 70 euro (cu conectare).
Pe Ebay.com aparatul (cu accesorii) se vinde la 140-200 euro.