Donald Trump este aşteptat în luxosul său complex sportiv şi hotelier din Turnberry (sud-vestul Scoţiei), care include trei terenuri de golf. Însă un alt parcurs, cunoscut sub numele de Trump International Golf Links şi situat la nord de Aberdeen (nord-estul Scoţiei), este cel care a alimentat conflictul dintre Trump şi Edinburgh.
Cu câteva zile înainte de prima vizită oficială a preşedintelui american în Marea Britanie, premierul scoţian Nicolas Surgeon nu şi-a ascuns bucuria, în timpul inaugurării unui parc eolian a cărui construcţie a fost o perioadă blocată de magnatul imobiliar, care se temea că acesta ar strica frumoasa privelişte pe care o oferea domeniul său.
"Un celebru american proprietar al unui teren de golf şi care, mi se pare, s-a convertit la politică, a decis să dea în judecată guvernul pentru a împiedica instalarea acestor turbine" (eoliene), a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP) în timpul punerii în funcţiune a primei eoliene. "Însă guvernul l-a învins în tribunale şi aceste formidabile eoliene vor putea începe să producă electricitate", a adăugat ea.
Nicola Sturgeon a refuzat să aibă o întrevedere cu Donald Trump în timpul vizitei acestuia. În acelaşi timp, ea a rezistat presiunilor din partea unor parlamentari scoţieni care cereau ca guvernul să-i interzică aterizarea pe aeroportul Glasgow-Prestwick.
Pentru că animozitatea este puternică între bărbatul care se laudă a fi cel mai bun negociator din lume şi liderii scoţieni. Fiu al unei scoţiene, Donald Trump a achiziţionat 567 de hectare de teren în 2006 lângă Aberdeen, promiţând să facă din ele "cel mai bun teren de golf din lume". Propunerea a fost bine primită de premierul scoţian de la acea dată, laburistul Jack McConnell, care l-a numit pe american "ambasadorul scoţian mondial" pentru afaceri, fără a ţine cont de opoziţia faţă de proiect din partea aleşilor locali, locuitorilor şi apărătorilor mediului înconjurător.
Într-o primă fază guvernul secesionist al lui Alex Salmond, fervent amator de golf, a anulat decizia Consiliului municipal pentru a permite demararea lucrărilor la şantier, ceea ce i-a atras din partea lui Trump calificativul de "om extraordinar" şi a pus bazele unei prietenii care nu avea să dureze.
Magnatul american a promis că va crea 6.000 de locuri de muncă şi va investi un miliard de lire (1,3 miliarde de euro), ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Trump Organization a cheltuit în total 100 de milioane de lire (113 milioane de euro) în acest loc şi a angajat în jur de 650 de persoane, între care şi zilieri.
În afară de aceasta, Trump a început să se amestece în politica dusă de SNP, care vrea să facă din Scoţia un lider în materie de energii regenerabile. În 2009, Trump s-a prezentat în parlamentul scoţian pentru a spune acolo tot ce gândeşte despre construcţia a 11 "oribile" eoliene offshore, în largul coastei localităţii Aberdeen, estimând că acestea vor provoca "ravagii teribile" turismului scoţian. Şase ani mai târziu, numărul de vizitatori în Scoţia a crescut cu aproape 25% şi mai mult de două treimi dintre gospodăriile scoţiene sunt alimentate cu energie regenerabilă.
După ce a ameninţat că nu va mai investi în Scoţia dacă proiectul eolian va fi pus în practică, Donald Trump s-a consolat în final, oferindu-şi un alt teren de golf, în alt capăt al ţării. Alegându-şi cu grijă momentul, el a venit să-şi inaugureze complexul din Turnberry în 24 iunie 2016, la o zi după referendumul în care britanicii au votat în favoarea Brexit-ului. (Sursa: Agerpres)