Un test cerebral arată că crabii procesează durerea

Cercetătorii de la Universitatea din Göteborg au descoperit că stimulii dureroși sunt trimiși la creierul crabilor de țărm, furnizând mai multe dovezi privind durerea la crustacee. Măsurătorile de tip EEG arată reacții neuronale clare în creierul crustaceelor în timpul stimulării mecanice sau chimice. Cercetătorii se concentrează asupra crustaceelor decapode, inclusiv delicatese din crustacee precum creveții, homarii, crabii și racii, care în prezent nu sunt reglementate de legislația privind bunăstarea animalelor în UE.

Mai multe grupuri de cercetare au efectuat studii de observație pe crustacee care au fost supuse unor impacturi mecanice, șocuri electrice sau acizi asupra țesuturilor moi, cum ar fi antenele. Aceste crustacee au reacționat atingând zona expusă sau încercând să evite pericolul în experimente repetate, ceea ce i-a determinat pe cercetători să presupună că ele simt durere.

Crabii de țărm trebuie să aibă o anumită formă de semnalizare a durerii către creier

Cercetătorii de la Universitatea din Göteborg sunt primii care efectuează studii neurobiologice prin măsurarea activității din creierul unui crab de țărm prin intermediul unei măsurători de tip EEG. Aceștia au înregistrat o creștere a activității cerebrale atunci când au aplicat o substanță chimică potențial dureroasă, o formă de oțet, pe țesuturile moi ale crabului și o presiune externă pe mai multe părți ale corpului crabului. Răspunsurile arată că crabii de țărm trebuie să aibă o anumită formă de semnalizare a durerii către creier din aceste părți ale corpului.

Cercetătorii subliniază că toate animalele au nevoie de un fel de sistem de durere pentru a face față evitând pericolul și se presupune că creveții, racii și homarii pot, de asemenea, să trimită semnale externe despre stimuli dureroși către creierul lor. Ei subliniază necesitatea unor metode mai umane de manipulare și ucidere a crustaceelor, deoarece în prezent este permisă tăierea unui crustaceu viu, spre deosebire de mamiferele pe care le mâncăm.