Ca sa ajungi pe primele zece locuri in clasamentul intocmit de Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare nu ai nevoie de o armata de brokeri scoliti in America, de calculatoare ultraperformante sau de sedii mari si elegante. La dimensiunile actuale ale pietei extrabursiere este suficienta intermedierea unei oferte publice sau un singur plasament privat pe luna pentru a fi printre primii. Ceea ce se realizeaza in piata propriu-zis, prin tranzactii sau speculatii aproape ca nu ma
Ca sa ajungi pe primele zece locuri in clasamentul intocmit de Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare nu ai nevoie de o armata de brokeri scoliti in America, de calculatoare ultraperformante sau de sedii mari si elegante. La dimensiunile actuale ale pietei extrabursiere este suficienta intermedierea unei oferte publice sau un singur plasament privat pe luna pentru a fi printre primii. Ceea ce se realizeaza in piata propriu-zis, prin tranzactii sau speculatii aproape ca nu mai conteaza. Din acest motiv, numarul intermediarilor activi scade de la luna la luna.
Actinvest, Gelsor sau General Investment Grup s-au numarat printre cei care au reusit sa castige contracte de intermediere a unor oferte de cumparare care i-au situat pe unele dintre primele locuri in clasamentul brokerilor.
Acum, suscursala FPS Galati, urmand modelul sediului central, intentioneaza sa demareze privatizarea prin piata extrabursiera a sase societati din portofoliu. Pentru Estinvest si Active International, societatile de valori mobiliare selectate sa intermedieze privatizarea, succesul operatiunii ar insemna o importanta sursa suplimentara de venit. Acasta nu este prima decizie de acest fel a FPS Galati. La sfarsitul lunii aprilie, SVM Romcapital din Timisoara a castigat contractul de intermediere pentru alte patru societati din portofoliul sucursalei galatene.
Situatia existenta la acesta ora nu trebuie sa mire pe nimeni daca nici macar societatile de intermediere, care traiesc de pe urma tranzactiilor din cu actiuni nu mai au incredere sansele de dezvoltare a pietei de capital.
Daca acum doi ani piata de capital devenise interesanta pentru autoritatile de la toate nivelurile, fiind o sursa importanta de valuta, acum nimani nu mai pomeneste de acest subiect. Actiunile societatilor romanesti nu mai intereseaza pe nimeni in afara de cei direct implicati.
Oameni politici sau reprezentanti ai unor institutii din piata, multi au fost cei care au incercat sa explice ce bine ar fi privatizarea sau atragerea de capital prin emisiuni de actiuni sa fie facute prin intermediul Bursei sau al pietei Rasdaq. Cele doua oferte primare desfasurate prin intermediul pietei extrabursiere, pentru Euro Pencils Sibiu si Laboratorul Central Bucuresti pot constitui un argument. Cele doua milioane de dolari obtinute de Fondul Propietatii de Stat in doar doua zile prin privatizarea a trei socieati pe aceeasi piata reprezinta un argument le fel de bun. La fel cum o serie de operatiuni demonstraza ca piata de capital poate servi ca mijloc pentru manevre pentru cei care vor sa ocoleasca metodele clasice de cumparare a companiilor romanesti. Exemplul societatii bucurestene Cico, unde FPS a cedat foarte repede, prin compensare cu SIF Muntenia, actiunile detinute pentru ca la nici o zi diferenta societatea sa fie vandute printr-un plasament secundar privat este deja de notorietate.
Metodele care duc la vanzarea actiunilor detinute de stat pot fi discutabile. Putine au fost privatizarile care nu au creat discutii. Pentru multe dintre societatile mici, piata de capital ramane, insa, o solutie demna de luat in calcul.
Dupa FPS, cei care au cel mai mult de castigat de pe urma unei asemenea variante de privatizare sunt brokerii. Comisioanele oferite de stat pentru intermedierea unei privatizari pe piata de capital reprezinta, in contextul actual, venituri importante.
Primii zece brokeri
in luna aprilie
SVM Decontari (mil lei)
Actinvest 26.607
Sira Invest 24.517
HB Invest 23.403
TGH InvestA