O cotă mai mică a TVA ar putea funcţiona ca un catalizator al consumului pe termen scurt şi va încuraja investiţiile în România. Preşedintele Reagan spunea că loialitatea guvernului trebuie să fie dovedită faţă de plătitorii de taxe, şi nu faţă de cei ce cheltuiesc aceste taxe. O măsură de loialitate a guvernului român faţă de contribuabili s-ar putea concretiza în reducerea cotei standard de TVA şi în aplicarea unor cote reduse de TVA la alimente de bază şi la serv
O cotă mai mică a TVA ar putea funcţiona ca un catalizator al consumului pe termen scurt şi va încuraja investiţiile în România.
Preşedintele Reagan spunea că loialitatea guvernului trebuie să fie dovedită faţă de plătitorii de taxe, şi nu faţă de cei ce cheltuiesc aceste taxe. O măsură de loialitate a guvernului român faţă de contribuabili s-ar putea concretiza în reducerea cotei standard de TVA şi în aplicarea unor cote reduse de TVA la alimente de bază şi la serviciile intensive în muncă (de exemplu, reparaţii de încălţăminte şi produse din piele, îmbrăcăminte şi lenjerie de uz casnic, renovarea şi repararea locuinţelor private, servicii de curăţenie a locuinţelor private, servicii de îngrijire la domiciliu, coafură). Cota redusă este o opţiune dată de Uniunea Europeană statelor membre: aduce beneficii economice şi sociale. La o primă vedere, această măsură ar avea ca efect imediat o scădere a veniturilor la buget, însă pe termen lung, efectul poate fi benefic, de stimulare a creşterii economice. O cotă mai mică ar putea funcţiona ca un catalizator al consumului pe termen scurt şi va încuraja investiţiile în România.
Este neîndoielnic faptul că o scădere a cotei TVA la un anumit bun sau serviciu va conduce la o reducere a preţului acestuia. Astfel, cererea pentru aceste produse sau servicii va creşte. Producţia şi ocuparea forţei de muncă în sectorul de producţie a bunului se va extinde în mod corespunzător pentru a satisface cererea mare, iar veniturile colectate la buget crescând. De asemenea, în cazul produselor alimentare, scăderea cotei TVA ar avea un caracter social (fiind benefică, având în vedere scăderea veniturilor populaţiei şi nivelul ridicat al şomajului), o cotă redusă ducând la scăderea preţurilor acestor produse.
Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Cipru, Malta, Italia – sunt multe state UE care utilizează o cotă redusă de TVA pentru acest tip de bunuri. Sprijină astfel anumite domenii economice şi, implicit, populaţia ce beneficiază de produse de bază la preţuri mai reduse. Pe de altă parte, în cazul serviciilor intensive în muncă, reducerea cotei de TVA ar putea determina ieşirea din zona „gri“ a acestor activităţi. Astfel, compensarea pierderii la buget s-ar realiza printr-o colectare mai mare, iar evaziunea fiscală va scădea. Scăderea cotelor de TVA poate constitui o măsură de stimulare a economiei. Va conduce la creşterea investiţiilor, inclusiv a celor străine, contribuind astfel la scăderea şomajului şi stimularea consumului.
În final, o să poată contribui la reducerea presiunii exercitate asupra sistemului de protecţie socială ce este asigurată prin intermediul bugetului.
Statul român trebuie să aibă o politică fiscală coerentă şi o strategie bine pusă la punct pentru stimularea economiei. În caz contrar, efectele pozitive ale oricărei măsuri luate pentru a stimula economia vor întârzia să apară.
Vlad Boeriu, tax manager, Deloitte