Reuniunea Agenţiei Europene pentru Medicamente, la care ar putea fi luată decizia autorizării vaccinului respectiv, se va desfăşura pe 6 ianuarie. Inițial, aceasta era programată pentru data de 12 ianuarie.
„Moderna a trimis astăzi, în avans, ultimul pachet de date relevante necesare evaluării solicitării (de autorizare). Acesta conţine informaţii specifice privind producţia vaccinului pentru piaţa UE”, transmite Agenţia Europeană pentru Medicamente.
Trebuie menționat că această agenţie europeană a anunţat marţi că va lua pe 21 decembrie o decizie cu privire la autorizarea primului vaccin anti-COVID care ar urma să fie folosit în UE, cel produs de Pfizer-BioNTech, cu opt zile mai devreme decât era planificat.
Ce nu avem voie să facem după vaccinare
Potrivit New Scientist, cei care se vaccinează împotriva COVID-19 ar trebui să evite consumul de alcool, fiindcă poate reduce răspunsul imun al organismului.
„Vă recomand cu tărie să vă abțineți de la alcool timp de trei zile după fiecare injecție”, a declarat Alexander Gintsburg, șeful Centrului Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova.
De menționat este faptul că acest avertisment se aplică tuturor vaccinurilor anti-COVID-19 și vaccinurilor în general, a mai explicat omul de știință.
„Cei care beau mult au multe probleme, iar funcția imunitară slabă este una dintre ele”, declară Eleanor Riley de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie.
Totodată, omul de știință Alexander Gintsburg a mai subliniat faptul că că un pahar cu vodcă suprimă producția de anticorpi. Mai exact, cei care se vaccinează și consumă alcool, vor reduce eficacitatea vaccinării.
„Este important să înțelegem că consumul excesiv de alcool poate reduce semnificativ imunitatea și, prin urmare, reduce eficacitatea vaccinării.
Acest lucru este valabil nu numai pentru Sputnik V, ci pentru orice alt vaccin”, a mai adăugat el.