În condiţiile în care o parte a moratoriului guvernamental privind insolvenţele expiră, Bundesbank avertizează că numărul insolvenţelor în rândul companiilor ar putea creşte cu peste 35%, la mai mult de 6.000/trimestru, un nivel care nu a mai fost înregistrat din 2013.

„Declinul sever al activităţii economice a sporit temerile că numărul companiilor intrate în insolvenţă va creşte semnificativ în următoarele trimestre. Cea mai ridicată creştere este aşteptată mai degrabă în industrie decât în sectorul serviciilor”, se arată în raport.

Impactul ar putea fi ținut sub control

Impactul asupra băncilor ar putea fi ţinut sub control deoarece industria ospitalităţii, cea mai afectată, reprezintă sub 2% din portofoliul de împrumuturi al băncilor germane, faţă de 23% pentru sectorul imobiliar şi construcţii.

Pandemia încă ar putea provoca dificultăţi pieţei imobiliare din Germania, după boom-ul din ultimii ani, avertizează Bundesbank.

„O creştere a şomajului şi a numărului de insolvenţe în rândul gospodăriilor ar putea avea ca rezultat sporirea intrării în incapacitate de plată a creditelor ipotecare, în timp ce majorarea numărului de insolvenţe în rândul companiilor şi modificarea cererii pentru spaţii de birouri ar putea avea un impact negativ asupra sectorului imobiliar comercial”, se arată în raport.

Ce spune ministrul german al Finanțelor

Potrivit ministrului german de Finanțe, economia germană ar putea să ajungă la nivelul de dinaintea crizei provocată de pandemia de coronavirus la începutul anului 2022, relatează Reuters, citat de agerpres.ro.

Creşterea nivelului datoriei guvernamentale a Germaniei nu reprezintă o problemă, deoarece ţara poate face faţă situaţiei printr-un ritm solid de creştere a economiei, a afirmat Scholz, într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC.

Acesta a respins temerile că ajutorul de stat ţine artificial în viaţă companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19).

Autorităţile de la Berlin au permis firmelor să amâne declararea falimentului până la finalul anului, extinzând termenul limită original de la finalul lunii septembrie.
În urma acestei măsuri, numărul firmelor germane care şi-au declarat insolvenţa a scăzut cu 6% în primul semestru din 2020, faţă de perioada similară din 2019.