”Veniţi, doamnelor ! Veniţi, doamnelor ! Este foarte, foarte bun, peştele la o liră (sterlină). Nu este scump, peştele la o liră !” Acest refren anodin era intonat în primăvara trecută de Mohammed Shahid Nazir pentru a atrage clienţi la taraba sa din Piaţa Queens din Upton Park, în Londra.
Trecătorii se uitau fără să cumpere de la pakistanez peştele pe care-l vindea cu o liră sterlină – ”One pound fish”, în engleză, circa 1,24 euro -, dar erau încântaţi de ritornela lui, care, ca un hit pop, li se întipărea în minte.
Amuzaţi, nişte tineri au filmat scena şi au postat videoclipul pe YouTube, şi peste cinci milioane de persoane au vizionat hitul ”One pound fish”. Gigantul industriei muzicale Warner n-a scăpat ocazia şi a semnat un contract cu Mohammed.
Cântecul este disponibil de o săptămână într-o nouă versiune cu aranjamente în stil Bollywood. Un videoclip, cu tinere în jurul cântăreţului cu barbă, devenit o stea căzătoare în Marea Britanie şi în Asia de Sud, a fost lansat pentru promovarea cântecului, care şi-a făcut luni intrarea în clasamente.
”Sunt pe locul al optulea” în Top-40 la categoria ”Dance” în Marea Britanie, a declarat cu satisfacţie, pe contul său pe Twitter, Mohammed Shahid Nazir.
Familia sa din Pakistan îl vede deja în fruntea clasamentelor. ”Ţin post şi mă rog pentru fiul meu în speranţa că melodia sa va ajunge pe primul loc în clasamente”, a declarat pentru AFP mama sa, Kalsoom, un prenume ce aminteşte de vocea de aur a cântecului egiptean Oum Kalthoum.
La reşedinţa familială din Pattoki, un mic oraş situat la 240 km de Islamabad, capitala Pakistanului, vin numeroşi vizitatori ca să descarce cântecul sau să obţină o copie a unui CD, iar în localuri oamenii se amuză vorbind despre ”familia cu peşte la o liră”.
Tatăl lui Mohammed s-a opus plecării în Anglia a fiului său în vârstă de 31 de ani, dar acum este ”foarte fericit” de turnura evenimentelor, a afirmat mama sa, în vârstă de 67 de ani.
Mohammed şi-a părăsit în urmă cu aproape un an părinţii, soţia şi cei patru copii ai săi pentru a studia la o şcoală de comerţ din Londra. Fără un ban în buzunar, el a fost nevoit să lucreze într-o piaţă populară pentru a se întreţine.
Potrivit ziarului britanic The Sunday Times, tânărul este însă anchetat de Ministerul britanic de Interne pentru că n-a respectat condiţiile vizei sale de studii lucrând ca vânzător de peşte cu rabat.
”Ne lipseşte mult, mie şi copiilor noştri, şi-am vrea să mergem la el la Londra pentru a ne bucura împreună”, a mărturisit soţia sa, Kashifa, îmbrăcată în veşmintele tradiţionale pakistaneze. Dar, pentru a pleca, familia are nevoie de viză.
Pakistanezii se entuziasmează şi ei de succesul fulgurant al ”omului cu peşte la o liră”, dar nu pot viziona înregistrarea video originală pe YouTube, deoarece guvernul a blocat accesul la site la jumătatea lunii septembrie ca răspuns la difuzarea unui film american ce-l denigrează pe Profetul Mahomed.
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/ETSl8gWsFZ0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/G_miGclPFGs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>