Vinurile din ţara vecină sunt bine cunoscute la noi de cel puţin două secole; un brand precum Tokaji le este de altminteri familiar tuturor cunoscătorilor sau măcar amatorilor de vin de calitate. Deşi probabil că nu aţi auzit vreodată de acest producător, Gere Attila Villány, o afacere de familie începută în 1986, a primit deja câteva importante premii internaţionale pentru vinurile sale.
Recomandarea casei Vinexpert pentru această săptămână este vârful de gamă al producătorului, Kopár Villány Cuvée, un cupaj din soiurile Cabernet Sauvignon (40%), Merlot (40%) şi Cabernet Franc (20%).
Acest vin special se produce doar în anumiţi ani, atunci când recolta este de foarte bună calitate, şi numai din struguri selecţionaţi. Până în prezent, nu a fost produs decât din şase recolte, din 1997 până în 2004; nu e de mirare că există chiar şi club al amatorilor de Kopár… Diversele recolte de Kopár au fost învechite, în funcţie de caracteristici, pentru perioade de 16-20 de luni, în butoaie noi din lemn de stejar. Pentru recolta din 2004, perioada de învechire anunţată de producător a fost de 15 luni.
Vinul are un buchet plin, intens, cu gust de fructe de pădure, ciocolată şi tanini (din pricina învechirii în butoaie de stejar). Ca majoritatea vinurilor roşii seci, e recomandabil să fie consumat alături de feluri de mâncare din carne roşie sau vânat, dar şi cu brânzeturi cremoase. Vinul roşu şi sec nu merge bine cu brânzeturile maturate sau albastre, gen Roquefort; gustul puternic al vinului nu se potriveşte prea bine cu acela al acestor brânzeturi, la rândul său foarte pregnant.
Nume: Kopár Villány Cuvée
Producător: Gere Attila
An: 2004
Culoare: roşu
Fel: sec
Soi: cupaj (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc)
Ţara de origine: Ungaria
Podgoria: Kopár, Csillagvölgy, Konkoly
Preţ: 130 lei
Magazin: Galeria Vinexpert, Bd. Octavian Goga 24; www.evinoteca.ro