Marburg este o febră hemoragică zoonotică extrem de infecțioasă transmisă oamenilor de la lilieci, în special de liliacul Rousette egiptean (Rousettus aegyptiacus), potrivit The Conversation.
Se răspândește printre oameni prin contactul direct cu fluidele corporale ale persoanelor, suprafețelor și materialelor infectate. Printre simptome se află durerile de cap, dureri musculare, vărsături cu sânge și sângerări.
Până în prezent, nu există niciun vaccin sau tratament aprobat. Mai multe tratamente bazate pe produse sanguine, terapii imune şi tratamente medicamentoase sunt în curs de dezvoltare. Rehidratarea orală sau intravenoasă şi tratamentul simptomelor specifice ameliorează şansele de supravieţuire.
Virusul Marburg face parte din aceeași familie ca virusul Ebola
Detectarea lui în Guineea are loc la mai puțin de două luni după ce țara a declarat sfârșitul unui focar de Ebola, izbucnit la începutul acestui an.
Virusul Marburg a fost raportat pentru prima dată în 1967, in Germania și fosta Iugoslavie, fiind transmis de la maimuțe importate din Uganda în Europa. De atunci, virusul Marburg a fost raportat în diverse părți ale Africii la lilieci.
Incidența răspândirii bolii într-o nouă zonă geografică
Recenta sa apariție din Africa de Vest extinde cunoștințele despre incidența răspândirii bolii într-o nouă zonă geografică.
Liliacul Rousette egiptean a fost confirmat ca o specie gazdă a virusului Marburg. Acest liliac trăiește în peșteri și este răspândit în toată Africa, inclusiv în Africa de Vest. Când acești lilieci sunt infectați, nu prezintă semne de boală, dar o pot transmite oamenilor și altor animale.
O și mai mare diversitate virală transmisă de lilieci se va răspândi în viitor
Modificările de mediu și cele provocate de om acționează ca un factor semnificativ la apariția bolii. Acestea includ modificări ale utilizării terenurilor, incendii forestiere, evenimente meteo extreme sau războaie.
Prin urmare, este posibil ca o și mai msre diversitate virală transmisă de lilieci să se răspândească în viitor. Acest lucru este valabil și pentru virusul Marburg. Iar contactele tot mai dese între lilieci și oameni vor duce cu siguranță la o creștere a infecțiilor umane.
Sursa foto: Dreamstime