Un virus periculos ar putea trece la om! Cercetătorii americani avertizează: A descoperit cum să pătrundă în celule

virus

SURSA FOTO: Dreamstime

Cercetătorii de Universitatea Colorado din Boulder lansează un avertisment grav. Potrivit acestora, o familie de virusuri, deja endemică în rândul primatelor africane sălbatice şi cunoscută drept cauzând simptome letale asemănătoare Ebola, este „pregătită” să treacă la om.

Un virus periculos ar putea trece la om! Cercetătorii americani avertizează: A descoperit cum să pătrundă în celule

O cercetare efectuată de Universitatea Colorado din Boulder şi publicată vineri în revista Cell arată că o familie de virusuri, deja endemică în rândul primatelor africane sălbatice şi cunoscută drept cauzând simptome letale asemănătoare Ebola, se poate transforma într-o nouă pandemie pentru animale şi populaţie.

Trebuie menționat că acest virus, considerat o ameninţare critică pentru maimuţele din specia Macac, nu a infectat până în prezent nicio fiinţă umană, notează efe.com

Totuși, autorii studiului îl compară cu virusul HIV și cer vigilenţă din partea comunităţii sanitare mondiale, pentru a preveni o nouă pandemie.

„Acest virus de origine animală a descoperit cum să pătrundă în celulele umane, cum să se multiplice şi să ocolească unele dintre cele mai importante mecanisme imunitare care speram că ne-ar proteja de un virus provenit de la animale. Iar acesta este un lucru destul de rar”, remarcă autoarea principală a cercetării, Sara Sawyer, specializată în biologie moleculară.

În lumea întreagă există mii de virusuri care se transmit numai între animale, dar în ultimele decenii tot mai multe dintre aceste virusuri au reuşit să treacă la om, cum este cazul Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) în anul 2012, cel al coronavirusului Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-CoV) în 2003 şi cel al SARS-CoV-2, care a provocat pandemia de COVID-19.

A fost descoperit un virus periculos în Rusia

De asemenea, amintim că oamenii de știință au descoperit un nou grup de coronavirusuri, care au apărut inițial la liliecii din Rusia în 2020. Virusul reprezintă o amenințare deoarece se atașează de aceeași proteină pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a pătrunde în celule.

Oamenii de știință conduși de Michael Letko, profesor asistent la Școala Paul G. Allen pentru Sănătate Globală de la Universitatea de Stat din Washington, au descoperit că virusul numit Khosta-2 ar putea infecta celulele umane.

Khosta-2 se atașează de aceeași proteină, ACE2, pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a pătrunde în celulele umane, conform informațiilor transmise de time.com

Totodată, oamenii de știință au descoperit că anticorpii rezultați din serul anti-COVID nu au neutralizat virusul.Același lucru s-a întâmplat când au combinat virusul Khosta-2 cu ser de la oameni care s-au vindecat de infecțiile cu Omicron, notează sursa menționată.