Un vortex polar lovește România. Cum va fi vremea de săptămâna viitoare

vortex

Thermometer in snow

Până la începutul acestei săptămâni, temperaturile calde au ținut cu noi, însă potrivit ultimei atenționari meteo, totul se schimbă radical. Un vortex polar lovește Europa, iar România va fi și ea afectată de un val extrem de rece.

Aerul polar urmează să lovească Europa în acest weekend, iar până la jumătatea săptămânii viitoare, temperaturile vor scădea drastic. Și în România acest lucru a început deja să se resimtă.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a explicat pentru Digi24 că vortexul polar este o circulație intensă a vântului și care „se extinde undeva între 10 și 5o kilometri în atmosferă”.

„În această circulație, vântul poate să ajungă și până la 250 km/h”, a spus el.

Totodată, specialistul a mai precizat că nu este vorba despre un fenomen nou. În ceea ce privește temperaturile din următoarele zile, el susține că acestea vor fi sub media climatologică normală pentru aceaastă perioadă.

Un fenomen extrem de sever

„Nu este un fenomen nou, nu este un fenomen extrem de sever, dar în timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica și atunci blochează aerul acesta rece, care rămâne în regiunea arctică. În schimb, când vortexul este mai slab, cum o să fie cazul – probabil – în următoarele săptămâni, atunci apar un fel de ondulații sau se poate rupe în mai multe nuclee.

Dacă apare acest fenomen, atunci aerul polar ajunge mult mai ușor spre centrul Europei. Modelul de prognoză arată că acesta va fi cazul în următoarele săptămâni, deci Europa centrală și de vest în special. Vom avea temperaturi mai mici decât media climatologică”, a explicat Bogdan Antonescu.

Va afecta România

Specialistul a mai precizat că și România va fi afectată de vortexul polar, însă mult mai puțin spre deosebire de alte regiuni de pe continent.

„Ne va afecta și pe noi într-o mai mică măsură, în comparație cu celelalte regiuni ale Europei”, a precizat expertul.

„Vortexul polar nu este o descoperire recentă, știm despre existența lui de foarte mulți ani și cercetările asupra acestui fenomen ne ajută în prognoza pe lungă durată, pentru o săptămână sau două în avans. N-aș putea să spun că există o intensificare a lui sau că apare mai frecvent. Nu avem dovezi clare că într-un climat mai cald vom avea manifestări diferite față de cele din prezent”, a adăugat el.