Un vortex polar se îndreaptă spre România
Un vortex polar se îndreaptă spre România. Se preconizează o schimbare semnificativă a condițiilor meteo în Europa, cauzată de un vortex polar care se va extinde dinspre nord. Acesta va aduce un model meteorologic dinamic, cu dezvoltarea rapidă a mai multor furtuni de zăpadă intense care vor traversa continentul, inclusiv România. Se așteaptă ploi, ninsori abundente și viscol pe parcursul acestei perioade.
O depresiune atmosferică extinsă va pătrunde în Europa, cauzată de un val de aer rece provenit din regiunea arctică, care se va îndrepta spre sud. Această masă de aer rece va aduce cu sine fronturi atmosferice intense, ce vor provoca ninsori abundente și vânturi puternice pe parcursul lunii noiembrie.
Astfel, până la sfârșitul lunii, vremea va deveni mult mai dinamică, cu multiple furtuni de iarnă care vor traversa continentul, potrivit Severe Weather.
În această duminică, satelitul care monitorizează vaporii de apă și masa de aer din Europa și Atlantic a arătat un model stabil deasupra Oceanului Atlantic și a Groenlandei. O mare depresiune se formează deja în nordul Europei, iar masa de aer rece se extinde treptat între aceasta și continent.
Aceasta va modifica configurația generală a vremii pe continent până marți, când primul sistem va pătrunde din vestul Europei în nord.
Pe parcursul săptămânii, mai multe sisteme frontale vor provoca furtuni de iarnă, aducând ninsori în unele zone din vestul Europei, ninsori puternice și viscol în Suedia și Finlanda miercuri. Ulterior, vineri, o nouă depresiune adâncă și o furtună de zăpadă vor afecta Alpii și nordul Peninsulei Balcanice.
În weekend, condițiile meteo se vor înrăutăți din nou în Europa de Vest, o furtună violentă din Atlanticul de Nord urmând să afecteze Irlanda și Regatul Unit.
Vortexul polar se îndreaptă spre Alpi și Balcani
În timp ce frontul rece principal se va deplasa rapid spre est miercuri, fiind dirijat spre Alpi și Balcani, condițiile din apropierea centrului depresiunii de suprafață vor deveni extrem de intense.
Miercuri dimineața, ninsori abundente vor apărea pe partea rece a sistemului frontal, pe măsură ce acesta se va deplasa spre sudul Suediei. Advecția caldă din fața depresiunii se va extinde către regiunea baltică, dar masa de aer va rămâne suficient de rece pentru a susține ninsorile cel puțin deasupra Estoniei inițial.
În ziua de joi, centrul depresiunii va ajunge la maturitate și va începe să se slăbească pe măsură ce se deplasează spre est, afectând țările baltice. Va fi o zi rece, cu averse de zăpadă răspândite în întreaga regiune. Ninsorile abundente vor continua mai la nord, din cauza advecției de masă de aer umed din vestul Rusiei.
Este posibil ca în vestul Alpilor și în țările balcanice, inclusiv Austria, Ungaria și vestul României, să se acumuleze cantități semnificative de zăpadă, dar acest lucru depinde de traiectoria depresiunii secundare de suprafață. Dacă aceasta va avea o traiectorie mai nordică, se va intensifica advecția caldă, iar precipitațiile vor cădea sub formă de ploaie. În schimb, o traiectorie mai sudică va aduce vreme mai rece și mai puțină zăpadă, deoarece umiditatea principală va rămâne deasupra Balcanilor.
Spre sfârșitul săptămânii, o masă de aer mai caldă va ajunge în sudul Europei și în Peninsula Balcanică.
Schimbări majore de temperatură de la o zi la alta
Această săptămână va aduce schimbări meteorologice rapide și semnificative, iar impresia generală va fi aceea că vom experimenta două anotimpuri într-o perioadă scurtă de timp. Astfel, după o jumătate de săptămână cu temperaturi specifice lunii octombrie, sfârșitul intervalului va aduce vreme de iarnă, conform declarațiilor făcute de șefa ANM, Elena Mateescu.
„Vorbim de alternanțe semnificative între perioade mai calde, cu temperaturi peste medie și altele mai reci, mai ales în primele zile ale săptămânii. Astfel, dacă marți avem un ecart al temperaturilor între 8 și 15 grade Celsius, pentru miercuri o să avem 7-19 grade.
După acest vârf termic, mai precis de joi, temperaturile scad semnificativ, mai ales în zona de centru, sud și est a țării. Astfel, valorile se apropie de normalul termic al perioadei, iar în depresiuni să vorbim de o vreme ușor mai rece, maximele fiind cuprinse între 0 și 13 grade, iar minimele între minus 5 – 4 grade Celsius. Cele mai coborâte temperaturi, de până la minus 10 grade, se vor înregistra în depresiunile din estul Transilvaniei”, a spus aceasta.
Elena Mateescu a adăugat că, odată cu răcirea vremii, vor apărea și precipitații, predominant sub formă de ploaie în sudul și estul țării, lapoviță și ninsoare în centrul țării, iar la munte nu se exclude posibilitatea ca precipitațiile să fie sub formă de ninsoare. De asemenea, aceasta a precizat că cea mai caldă zi a săptămânii va fi miercuri, urmată de o perioadă de răcire.