Din cauza faptului că nu pot să-şi realizeze încasările, aproximativ 40% dintre firmele din Bulgaria au nevoie de împrumuturi bancare, notează Agerpres.
Când au nevoie de finanţare, companiile bulgare recurg în primul rând la credite bancare şi la leasing. O proporţie de 34% dintre companii au luat împrumuturi pe termen scurt, iar tot atâtea – pe termen lung, în timp ce 26% au achiziţionat bunuri în rate (leasing).

În acelaşi timp, doar 15% dintre companiile bulgare apelează la serviciile unor companii specializate pentru colectarea plăţilor restante. Spre comparaţie, în Grecia ponderea acestora este de 54%, iar în România – de 25%.

Majoritatea companiilor bulgare încep să colecteze plăţile restante de la partenerii lor la un an sau chiar la doi ani după expirarea termenului de plată. De aceea, ele nu reuşesc să recupereze decât 5% din sumă, în celelalte ţări din Europa colectarea începând la cel mult 6 luni după expirarea termenului de plată, ceea ce permite recuperarea a jumătate din restanţe.

Ziarul Trud informează că 52 de oraşe bulgăreşti ar putea rămâne fără finanţare europeană pentru construirea unor depozite de deşeuri. Autorităţile locale din aceste oraşe au întârziat foarte mult cu pregătirea proiectelor de construire a unor depozite moderne, care să înlocuiască actualele gropi de gunoi. Pentru a fi construite cu finanţare prin Programul Operaţional Mediu, depozitele ar fi trebuit finalizate până la sfârşitul anului 2014, dar în mai multe cazuri acest lucru nu va fi posibil din cauza unor procese în instanţă sau a nemulţumirilor localnicilor cu privire la locul unde va fi amplasat depozitul.