De fiecare dată, la interviul de angajare are loc o luptă de forțe, în cadrul căreia angajatorul vrea să ofere cât mai puțini bani și beneficii pentru munca prestată de viitorul salariat, iar acesta din urmă negociază în încercarea de a obține cât mult pentru ceea ce face.
Cert este, însă, că aproximativ doi din zece specialiști au pretenții salariale ce depășesc posibilitățile companiilor care fac angajări.
Un studiu realizat de Manpower și publicat ieri indică faptul că aproape o cincime (17%) dintre angajatori afirmă că nu reușesc să-și angajeze specialiști din cauza nepotrivirii dintre așteptările financiare ale candidaților și oferta salarială.
Ponderea firmelor care sunt de părere că așteptările salariale ale specialiștilor români sunt prea mari și că nu pot fi satisfăcute a crescut în 2015 față de anul precedent, când s-a situat la 11%.
Totuși, cauza principală a deficitului de talente este, în opinia a 48% dintre angajatori, lipsa compețentelor profesionale specifice.
Totodată, 15% dintre companiile angajatoare susțin că deficitul de talente este cauzat de lipsa de experiență. 14% vorbesc despre lipsa abilităților interpersonale, de relaționare și comunicare, din care au enumerat mai ales lipsa de profesionalism (7%), lacune de colaborare și lucru în echipă (7%) și probleme legate de atenția la detalii, planificare și organizare (5%).