Peste o treime dintre companiile din Marea Britanie au recurs, în ultimele luni, la îngheţarea salariilor, în încercarea de a supravieţui crizei economice, potrivit unui sondaj realizat de Incomes Data Services (IDS).

Dintre companiile monitorizate de firma de cercetare, aproximativ o treime au recurs la îngheţarea salariilor, printre acestea numărându-se JCB sau Jaguar Land Rover. Şi British Telecom a anunţat că în acest an nu va mai oferi măriri salariale celor 100.000 de angajaţi, în timp ce Toyota a luat măsuri şi mai drastice şi a decis taierea veniturilor cu 10%.

Dacă în luna martie doar una din cinci firme apela la blocarea creşterilor salariale, în mai, una din trei companii impune această măsură.

„Companiile care au fost cel mai tare afectate de recesiune recug la înghetarea salariilor sau chiar la micşorarea acestora. Cele mai multe domenii aflate în astfel de situaţii sunt cele din inginerie sau industrie”, a declarat Ken Mulkearn, unul dintre realizatorii studiului IDS.

Blocarea salariilor, alternativă la concedieri

Cu toate acestea, nici sectoarele financiar, aviatic si media nu au fost ocolite de reduceri salariale, se mai arata în raportul IDS.

Potrivit IDS, firmele britanice aleg să îngheţe salariile sau să taie din veniturile angajaţilor pentru a preveni concedierile.

Există, totuşi, şi companii care au majorat salariile, chiar şi cu 40 de procente. „Acest lucru arată că sectoare de activitate au fost mai mult sau mai puţin afectate de recesiune”, susţin realizatorii studiului.

SURSA: „The Guardian”