Una dintre cele mai cunoscute organizații din Rusia a fost închisă. Tensiuni mari la Moscova

Sursa: Dreamstime

O cunoscută organizație din Rusia care militează pentru drepturile omului, și-a anunțat marți închiderea, după ce au lansat un avertisment asupra „întoarcerii la trecutul totalitar".

Centrul Memorial pentru Drepturile Omului, una dintre cele mai cunoscute organizații din Rusia, și-a anunțat marți închiderea într-o declarație publicată online.

Reprezentanții organizației au lansat un avertisment asupra „întoarcerii la trecutul totalitar”, relatează CNN.

Curtea Supremă a Rusiei a ordonat închiderea Centrului Memorial în decembrie anul trecut, ca parte a unei campanii de atacuri juridice și administrative împotriva societății civile și a organizațiilor pentru drepturile omului din țară.

„Astăzi, pe 5 aprilie 2022, Centrul pentru Drepturile Omului Memorial va fi lichidat”, se arată în declarația oficială, care avertizează că „o întoarcere la trecutul totalitar este posibilă, se întâmplă acum, în fața întregii lumi”.

Memorial, una dintre cele mai vechi organizații pentru drepturile omului din țară, monitorizează represiunile politice din Rusia modernă și a documentat crimele regimului totalitar din Uniunea Sovietică.

Biroul Comisarului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului și alte grupuri de supraveghere a drepturilor omului au condamnat decizia instanței de a închide centrul.

Grupurile pentru drepturile omului și susținătorii democrației au fost tot mai des atacați în Rusia în ultimii ani.

Mii de protestatari au fost reținuți anul trecut pentru că au luat parte la mai multe demonstrații de susținere a lui Alexey Navalny, cel mai cunoscut opozant politic al lui Vladimir Putin din țară.

Demonstrațiile din primele luni ale anului 2021 au fost întâmpinate cu o represiune puternică din partea poliției, inclusiv arestări pe scară largă și o presupusă utilizare disproporționată a forței.

Vladimir Putin, ţintit de Uniunea Europeană cu un nou pachet de sancţiuni!

Totul a fost anunţat marţi, 5 aprilie, de către şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Este cel de-al cincilea pachet de sancţiuni anunţat de către Bruxelles, iar decizia vine în urma atrocităţilor ce au fost descoperite la Bucha şi în alte localităţi ucrainene părăsite de trupele ruseşti.

„Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți”, a declarat, marţi, Ursula von der Leyen.

Europa loveşte puternic economia Rusiei: În mod clar, trebuie să creștem și mai mult presiunea

„Cu toții am văzut imaginile înfiorătoare din Bucha și din alte zone din care trupele ruse au plecat recent. Ieri, i-am transmis președintelui Zelenski condoleanțe și l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice.

Aceste atrocități nu pot și nu vor rămâne fără răspuns. Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți. UE a înființat o echipă comună de anchetă cu Ucraina. Sarcina sa este de a colecta probe și de a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina.

Rusia poartă un război crud și nemilos, nu numai împotriva trupelor curajoase ale Ucrainei, ci și împotriva populației sale civile. Este important să menținem presiunea maximă asupra lui Putin și a guvernului rus în acest punct critic.

Cele patru pachete de sancțiuni au lovit puternic și au limitat opțiunile politice și economice ale Kremlinului. Vedem rezultate tangibile. Dar în mod clar, având în vedere evenimentele, trebuie să creștem și mai mult presiunea. Astăzi, ne propunem să ducem sancțiunile cu un pas mai departe”, a precizat şefa Comisiei Europene în discursul său, potrivit Digi24.