Tranzacția momentului în sectorul de petrol și gaze. Se vinde o mare companie. Este fără precedent
Sectorul de petrol și gaze suferă numeroase modificări din cauza actualei situații la nivel global. Una dintre aceste modificări ar putea fi reprezentată de OMV Petrom, care ar putea ajunge la norvegieni, scrie profit.ro.
Sursa anterior citată spune că acționarul principal al companiei se află în discuții avansate pentru a ceda producția de hidrocarburi Norvegiei, iar la schimb va primi securitate energetică.
Concret, un consorțiu norvegian ar dori să preia 51% din OMV, iar la schimb va livra 80% din necesarul de gaze al Austriei. Acest procentaj ar ajuta țara să scape de dependența de gazele rusești.
Cu toate acestea, o astfel de tranzacție nu este chiar așa de ușoară și asta din cauză că Austria are o participați de 31,5% din OMV, iar celălalt pachet, de 25%, este deținut de Emiratele Arabe Unite. În ceea ce privește restul acțiunilor, ele sunt listate la bursă. Pentru a ajunge la un pachet de 51%, așa cum dorește Norvegia, este necesară o negocieri cu Abu Dhabi.
OMV a anunțat deja un plan strategic de dezvoltare
Acest plan poate fi o soluție pentru preluarea OMV, având în vedere că grupul austriac a anunțat deja că dorește să se concentreze mai mult pe petrochimie în viitor și mai puțin pe extracția de hidrocarburi, lucru ce s-ar potrivit foarte bine cu Emiratele Arabe Unite,
O altă soluție ar putea reprezenta-o împărțirea OMV în două companii, una pe petrochimie și alta pe extracție. Astfel, Guvernul de la Viena ar deveni acționar majoritar la compania de extracție, iar Emiratele Arabe Unite ar deveni acționar la compania de petrochimie. Sursa anterior citată spune că mai mulți oficiali austrieci deja și-au planificat întâlniri cu Emiratele Arabe Unite pentru negocieri.
Mai există și o a treia soluție, cea a cumpărării de acțiuni de pe bursă, însă aceasta presupune costuri mai mari.
Norvegienii au mai multă experiență în exploatările maritime de resurse
Deceniile de extracție în Marea Nordului își fac simțită prezența, iar acum norvegienii se pot lăuda cu o expertiză impresionantă în exploatările maritime de resurse, ceea ce ar putea ajuta foarte mult în proiectul Neptun Deep, acolo unde Petrom este partener Romgaz.